A gyűjtemény, néhány „koronaékszere” nélkül, úgy tűnik egyben maradhat.

Essl-ügy: megvan a megoldás?

A gyűjtemény, néhány „koronaékszere” nélkül, úgy tűnik egyben maradhat.

2014-09-02

Felpörögtek az események Karlheinz Essl gyűjteményének ügyében: míg délelőtt megjelent írásunkban még két lehetséges megoldást vázoltunk – a gyűjtemény aukciós értékesítését illetve egy magánbefektető általi megvásárlását –  kiderült, hogy a megoldás a két változat kombinációja lesz.

Hans Peter Haselsteiner, építési nagyvállalkozó. Ő lehet a megmentő?
Fotó: APA/Hans Klaus Techt

Negyvennégy kiemelkedő művet, köztük Richter, Baselitz, Kippenberger, Polke, Hundertwasser és Maria Lassnig alkotásait a Christie’s október 13-i aukcióján értékesítik; a bevétel elérheti az 50 millió eurót. A többi, közel 4.800 mű egy olyan társaság tulajdonába kerül, melynek 40%-ban az Essl-család, 60%-ban viszont a „megmentő”, Hans Peter Haselsteiner építési nagyvállalkozó lesz a tulajdonosa. Az árverésből illetve az új résztulajdonostól befolyó, a 100 millió eurót jelentősen meghaladó összeget a hitelezői követelések teljesítésére fordítják.

A gyűjtemény tehát – igaz, néhány „koronaékszere” nélkül – egyben maradhat, és a „deal” híre azonnal újra felizzította a vitát arról, hogy nem kellett-e volna az osztrák államnak mégiscsak elfogadnia a műgyűjtő nagyvállalkozó kényszer szülte ajánlatát.

Szerző: artPortal
Cimkék: műkereskedelem, árverés, gyűjtési stratégiák,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Az Essl-gyűjtemény lesz a bauMax megmentője?

Csődközelben a bauMax barkácsáruház-lánc, és könnyen lehet, hogy a tulajdonos Karlheinz Essl 86 millió euróra becsült nemzetközi hírű magángyűjteménye húzza ki a csávából.

Mi lesz veled Essl?

Miután az osztrák állam elutasította a tulajdonos Karlheinz Essl ajánlatát gyűjteményének megvásárlására, az értékes kollekció sorsa továbbra is bizonytalan.

Újabb fejlemények az Essl-gyűjtemény ügyében

Hacsak az utolsó pillanatban nem jelentkezik egy pénzügyi befektető, ősszel megkezdődhet a gyűjtemény elárverezése.