Magyar, illetve magyar származású képzőművész még sohasem ért el olyan magas árat aukción, mint az öt évvel ezelőtt elhunyt Hantai Simon (Simon Hantaï) a Sotheby’s december 3-i

Hantai Simon lett a legdrágább magyar származású művész

Magyar, illetve magyar származású képzőművész még sohasem ért el olyan magas árat aukción, mint az öt évvel ezelőtt elhunyt Hantai Simon (Simon Hantaï) a Sotheby’s december 3-i párizsi aukcióján.

2013-12-04

Ezen a kortárs műveknek szentelt árverésen mindössze 32 tétel került kalapács alá; Hantai festménye olyan mesterek társaságában szerepelt, mint Serge Poliakoff, Pierre Soulages, Hans Hartung, Jean Dubuffet vagy Anselm Kiefer. Hantai 1960-ban készült nagyméretű munkája, az M.A. 5 (Mariale) 500-700 ezer eurós becsértékkel indult és heves licitcsata után ennek többszöröséért, 2.464.000 euróért (kb. 740 millió forintért) kelt el. Hantai korábbi  csúcseredménye tavaly született, ugyancsak Párizsban és ugyancsak a Sotheby’s-nél; Etűd című 1969-es vásznáért  akkor 720.750 eurót fizettek, ami a tegnapi napig a magyar kortárs művészek kategóriájában rekordnak számított. A tavalyit most több mint háromszorosan felülmúló eredmény már nemcsak a kortársak között jelent új csúcsárat, hanem megdöntötte az abszolút rekordot is, amit eddig Miklós Gusztáv Fiatal lány című 1927-ben készült szobra tartott 1.607.500 millió euróval. Ez az eredmény még 2005-ben született a Camard & Associés árverőháznál, természetesen ugyancsak Párizsban, ami a legjobb terepnek számít a Franciaországban élt magyar művészek munkáinak aukciós értékesítéséhez. 

Hantai Simon (Simon Hantaï): M. A. 5 (Mariale), 1960, olaj, vászon, 233 x 212 cm, © Sotheby’s
 

Szerző: Fejes Júlia
Cimkék: aukció, magyarok külföldön,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Hantai Simon

Nyolcvanöt éves korában meghalt Hantai Simon magyar származású francia festőművész, az absztrakt kiemelkedő alakja Párizsban - tudatta az Index hírportál.