Már úgy nézett ki, hogy Hantai idén nem javítja meg aukciós világrekordját, de az év vége felé jött a csattanó: tegnap Párizsban hatalmas új csúcseredmény született.

Hantai Simon megállíthatatlan: újabb csúcs

Már úgy nézett ki, hogy Hantai idén nem javítja meg aukciós világrekordját, de az év vége felé jött a csattanó: tegnap Párizsban hatalmas új csúcseredmény született.

2016-12-07

A helyszín ezúttal is a szokásos volt, a Sotheby’s párizsi aukciósháza, az időpont december 6., a ház kétnapos kortárs árverésének első napja. A Sotheby’s maga sem számított az új rekordra, hiszen a festő igen kedvelt Mariale sorozatának egyik darabját, az M.A. 4-et 1,5 – 2 millió eurós becsértékkel, azaz az eddigi, 2,5 milliós személyes rekordnál alacsonyabb összeggel küldte kalapács alá.

Az eredmény azonban minden várakozást felülmúlt: az 1960-ban született nagyméretű olajkép jutalékkal együtt 4,432 millió euróért kelt el, ami egy hónappal ezelőtt még nemcsak a művész számára jelentett volna új rekordot, hanem új magyar csúcseredménynek is minősült volna. Időközben azonban, mint arról beszámoltunk, Moholy-Nagy László EM 1 Telefonképe ennél is magasabb összegért, 6,087 millió dollárért került a New York-i Museum of Modern Art birtokába.

Hantai Simon: M.A.4 (Mariale), 1960, olaj, vászon, 226 x 207 cm, a Sotheby’s jóvoltából

De térjünk vissza Hantaihoz, akinek árai 2010 óta valósággal szárnyalnak. Az évtized elején még 720 ezer eurós csúcsnál tartott, 2013-ban már 2,464 millióval döntött rekordot, s hogy ez nem egyszeri, „véletlenül kicsúszott” ár volt, azt jelezte, hogy egy évvel később még ezen az eredményen is javítani tudott. Akkor már 2,555 milliónál tartott, de a mostani ár ehhez képest is kifejezetten nagy ugrást jelent.

Az M.A. 4 legutóbb 11 éve szerepelt aukción, akkor a konkurens Christie’s-nél 560.800 euróért vásárolta meg az a gyűjtő, aki most a festmény értékesítése mellett döntött – mint az eredmény mutatja, igen komoly hasznot realizálva. A festmény a múzeumlátogatók előtt sem ismeretlen, számos más kiállítás mellett szerepelt Hantainak a párizsi Pompidou Központban rendezett 2013-as nagyszabású tárlatán is, s reprodukciója megtalálható többek között Makláry Kálmán Hantai-monográfiájának második kötetében is.   

Szerző: artPortal
Cimkék: aukció, magyarok külföldön, rekord, Párizs,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Hantai Simon

Nyolcvanöt éves korában meghalt Hantai Simon magyar származású francia festőművész, az absztrakt kiemelkedő alakja Párizsban - tudatta az Index hírportál.

A legdrágább magyar, aki elutasította a műkereskedelmet. Hantai a Ludwigban

Számos műve Budapesten szerepel először közönség előtt. Miközben itthon még magát az alkotót sem sokan ismerik. Hantai Simon 1948 óta élt Párizsban. Életműkiállítása augusztus végéig látható.

Hantai Simon lett a legdrágább magyar származású művész

Magyar, illetve magyar származású képzőművész még sohasem ért el olyan magas árat aukción, mint az öt évvel ezelőtt elhunyt Hantai Simon (Simon Hantaï) a Sotheby’s december 3-i párizsi aukcióján.