Erről vitatkozik a Newsweek és az ismert műpiaci portál, az Art Market Monitor.

Mekkora üzlet a műkincsrablás?

Erről vitatkozik a Newsweek és az ismert műpiaci portál, az Art Market Monitor.

2014-08-18

A Newsweek című tekintélyes amerikai hetilap egyik júliusi számában érdekes írás jelent meg, azt állítva, hogy a kábítószerek és a fegyverek után a lopott műtárgyak értékesítése jelenti a világon a harmadik legnagyobb illegális bizniszt.

A lap egy New York-i konferenciáról számol be, melyen az FBI évi 50-100 ezerre becsülte az eltulajdonított műtárgyak számát és 6-8 milliárd dollárra globális forgalmukat. Az ellopott tárgyaknak csak mintegy 10 százaléka kerül elő, s még alacsonyabb azon ügyek aránya, melyek a tettes(ek) felelősségre vonásával zárulnak.

Az Art Market Monitor nem vitatja az eltulajdonított művek számára és azok értékére vonatkozó becslést, de a belőlük levont következtetést, miszerint ez az „üzletág” már dobogós a feketepiaci bizniszek világában, „teljes nonszensznek” tartja. Egy dolog ugyanis az érintett műtárgyak eszmei értéke és egy teljesen másik az az összeg, ami a piacon eladásukból realizálható. A lopott műalkotások egy része gyakorlatilag eladhatatlan, míg más részük csak valódi értéküknél jóval alacsonyabb áron talál gazdára.

Govert Flinck Tájkép obeliszkkel című munkáját a bostoni Isabella Stewart Gardner múzeumból
lopták el 1990-ben; forrás: Wikimedia

A Newsweek cikkéből egyébként kiderül az is, hogy az alacsony felderítési arányban a nyomozó szervek erősen korlátozott kapacitása is szerepet játszik: az FBI-nál például mindössze 16, a Scotland Yardnál pedig 2 főállású és egy részmunkaidős nyomozó igyekszik az ellopott kincsek nyomára bukkanni.

Claude Monet Waterloo Bridge, London című festménye két éve tűnt el a rotterdami
Kunsthalból; forrás: Wikimedia

 

Szerző: artPortal
Forrás: Newsweek, Art Market Monitor
Cimkék: műkincsrablás,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Műkincsrablás Rotterdamban: Picasso, Monet, van Gogh műve az áldozatok között

Az utóbbi évtizedek talán legnagyobb értékű műkincsrablását hajtották végre október 16-ra virradó éjszaka a rotterdami Kunsthal egyik kiállításán. Többek között Picasso, van...

Csizmadia Alexa: Fegyveres műtárgyrablás Brüsszelben

René Magritte Olympia című aktját 1948-ban festette feleségéről. A 3 millió Euróra becsült festményt szeptember 25-én Brüsszel külvárosában két fegyveres rabolta el Magritte...