Három másik, térségbeli, kortárs művészettel foglalkozó lappal kezd együttműködést az artPortal – a cél egy közös platform elindítása, rezidencia programmal, közös tartalmak

East Art Mags: nemzetközi együttműködésben vesz részt az artPortal

Három másik, térségbeli, kortárs művészettel foglalkozó lappal kezd együttműködést az artPortal – a cél egy közös platform elindítása, rezidencia programmal, közös tartalmak létrehozásával.

2017-03-20

Az East Art Mags nevű kezdeményezés összesen öt országot és négy lapot érint. A résztvevők az Artalk (CZ/SK), a SZUM (PL), a Revista Arta Online (RO) és az artPortal.

A projekt hosszabb távú célja egy közös platform létrehozása, tartalomcsere, tartalom-előállítás a közép- és kelet európai kortárs művészet területéről, a nemzetközi színtérhez is szólóan, a résztvevők nyelvén, illetve angolul. Ennek alapját egy idén tavasszal elinduló rezidencia-program jelenti: minden országból műkritikusok, újságírók utaznak a többi résztvevő országba, átlagosan kéthetes tartózkodásra. A programban öt plusz egy város szerepel: Budapest, Bukarest, Pozsony, Prága, Varsó, illetve a magyarországi rezidensek esetében még Kolozsvár is. 

TV For Dummies. Performansz, Iasi Nemzeti Színház, 2011. Rendezte: Ioana Paun 

A projekt két forrásból kap támogatást: a program tavaly év végén már elkezdett, Romániát érintő részét a román nemzeti kulturális alap, az AFCN támogatja, a visegrádi országokat érintő részét pedig a Visegrádi Alap. A projekt partnere a bukaresti Balassi Intézet és a Budapesti Román Kulturális Intézet is.

Az East Art Mags projekt keretében 2017 folyamán több cikket is publikálni fogunk, zömmel a résztvevők írásait – ezek a partnerek weboldalain, illetve egy, a későbbiekben elinduló gyűjtőoldalon (eastartmags.eu) is megjelennek majd.

Budapestre márciusban érkezik az első rezidens, a Bukarestben, illetve Londonban élő és dolgozó Ioana Paun. A fiatal művészeti szakember elsősorban a kortárs művészet performatív oldalával, a színházzal érintkező praxisokkal foglalkozik, és saját munkáiról a tervek szerint egy prezentációt is tart majd a budapesti színtér szereplőinek.  

Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, kollektíva, magyarok külföldön, East Art Mags,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Ők lettek a legjobb 40 alatti művészek Szlovákiában

Közeledik az éve vége, jönnek a menetrendszerű díjak. Szlovákiában odaítélték az Oskár Čepan-díjat, a legjobb, negyven alatti alkotóknak. Egy művészpáros, Julia Gryboś és Barbora Zentková kapták.

„Egy harmincas évekbeli cukortartó volt az inspiráció” – Anna Hulačová interjú

Feltűntnek nyilvánítva: Hulačová üstökösként robbant be. Betonnal dolgozik, amit fával, papírral, de tésztával is kever. Prágában láttuk a munkáit, és most bemutatjuk itt is, mielőtt késő lesz..

Matyáš Chochola, Anna Hulačová: ők lettek a legjobb fiatal művészek Csehországban

A legjobb fiatal művészeknek járó elismerés immár 27 éve a Jindrich Chalupecký-díj Csehországban. Az idei fődíjas Matyáš Chochola lett, a közönségdíjat Anna Hulačová kapta. Majdnem bejött a tippünk.