Hitte volna, hogy a világ kortárs művészei közül tavaly az ausztrál Patricia Piccinini kiállításait látták a legtöbben? A nemzetközi statisztikákat a The Art Newspaper szedte össze, a

Ennyien jártak 2016-ban a világ és Magyarország múzeumaiban

Hitte volna, hogy a világ kortárs művészei közül tavaly az ausztrál Patricia Piccinini kiállításait látták a legtöbben? A nemzetközi statisztikákat a The Art Newspaper szedte össze, a hazaiakat mi.

2017-04-18

A tavalyi esztendő biztosan nem vonul be rekordévként a múzeumok látogatottsági krónikáiba. A nagyobb ingadozások persze nem számítanak rendkívülinek – egy-két blockbuster vagy éppen azok elmaradása akár sokszázezerrel is módosíthat a látogatószámon – a tavalyi, többnyire negatív irányú ingadozásoknak azonban volt egy másik, a nemzetközi múzeumi világ több fontos központját is érintő oka: a nemzetközi terrorizmus, az újabb támadásoktól való félelem.

A számok persze azt is megmutatják, mennyire függ egy-egy múzeum a külföldi látogatóktól. A terrorveszély elsősorban őket készteti utazásuk elhalasztására, a fenyegetett országokban a fő kárvallottak így azok a múzeumok, ahol a külföldi látogatók aránya az átlagosnál magasabb.

A legjobb példa erre Franciaország, ahol a Louvre-ban – a korábbi rekordoktól már eleve elmaradó, 2015. évi 8,6 millióval szemben „csak” 7,4 millióan fordultak meg. A párizsi megaintézményt legfeljebb az vigasztalhatja, hogy így is sikerült megőriznie helyét a ranglista élén. Több mint 10%-kal esett a nézőszám a Musée d’Orsay-ben is – 3,4 millióról 3 millióra – a Pompidou Központ ugyanakkor csaknem ilyen arányban még javítani is tudta látogatottságát: ott tavaly az előző évinél 275 ezerrel többen, 3,3 millióan jártak. A franciaországinál is súlyosabb hatása volt a merényleteknek a belgiumi múzeumokra: a Királyi Szépművészeti Múzeum, melynek keretei közé tartozik többek között a Modern Művészeti Múzeum és a Magritte Múzeum is, egy év alatt látogatóinak több mint egyharmadát vesztette el és tavaly már csak 497 ezer vendéget fogadott.

Változatlanul a párizsi Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma. Forrás: louvre.fr

A toplistán továbbra is a londoni és az amerikai – New York-i és washingtoni – múzeumok dominálnak, de a legjobb tíz közé tavaly is befért mellettük a Vatikáni Múzeumok, a tajpeji Nemzeti Palotamúzeum, és a szentpétervári Ermitázs.

New Yorkban annyi a változás a korábbiakhoz képest, hogy a „két nagy” köre „három nagyra” bővült; a Metropolitan Múzeum és a Modern Művészeti Múzeum mellé felzárkózott az új, látványos épületében igen ambiciózus programot bonyolító Whitney Múzeum is. Az egyetlen újonc a TOP 10-ben a madridi Reina Sofía több mint 3,6 millió látogatóval. A spanyol múzeumoknak egyébként is jó évük volt, fennállása során először jártak 3 milliónál többen a Pradoban is.

Miközben a közgyűjteményeknek elég vegyes éve volt a tavalyi, a magánmúzeumok minden korábbinál több látogatót vonzottak, főként az ebbe a szegmensbe az elmúlt években újonnan belépetteknek köszönhetően. A Museo Soumaya, a mexikói milliárdos Carlos Slim múzeuma 2,2 millió; a párizsi Louis Vuitton Alapítvány 1,2, a Los Angeles-i The Broad pedig 753 ezer nézőt regisztrált tavaly.

A Museo Soumaya Mexikóvárosban. Fotó: Rafael Gamo, forrás: archdaily.com

A kiállítási statisztikák már több meglepetést tartalmaznak. Itt két rangsor is készült, az első az összesített, a másik pedig a napi látogatószám alapján. Az mindkettőből jól látszik, hogy továbbra is az impresszionista és modern francia művészet generálja a leghosszabb sorokat a kiállítótermek bejárata előtt, legyen szó akár egyéni, akár csoportos kiállításokról. 

Ahogy Kína megjelenése a piacon az utóbbi években a műkereskedelmi statisztikákat írta át, úgy a kiállításra járás tekintetében Brazília az új nagyhatalom: tavaly a világ harmadik leglátogatottabb kiállítása egy riói posztimpresszionista tárlat volt, a napi nézőszámokat rögzítő listán pedig a legjobb hatba épphogy befért még egy New York-i és tokiói kiállítás a három riói és egy Sao Paulo-i mellé. Ráadásul még az sem mondható, hogy a brazilok érdeklődése szűk területre koncentrálódik: modern, kortárs és nem képzőművészeti jellegű kiállítások egyaránt vannak a legnépszerűbbek között. És a brazil tárlatlátogatóknak köszönheti az ausztrál Patricia Piccinini is, hogy tavaly az élő művészek közül az ő kiállításait látták a világon a legtöbben.

Patricia Piccinini The Long Awaited c. 2008-as munkája is szerepelt a művész Rio de Janeiro-i egyéni tárlatán. Forrás: patriciapiccinini.net

A 2003-ban a velencei biennálén genetikai mutánsokat ábrázoló szobraival ismertté vált, most 52 éves művésznő alkotásait három brazil nagyvárosban százezrek látták. Piccinini sikere aláhúz egy másik trendet, nevezetesen a női alkotók iránti érdeklődés növekedését. Frida Kahlo Sao Paulo-i kiállítása is bekerült a leglátogatottabbak közé és közel jár a TOP 10-hez Louise Bourgeois tárlatának napi 4.600-as látogatószáma a Guggenheim Bilbaoban, vagy a Yayoi Kusama-show a dániai Louisiana Múzeumban, amire naponta több mint 3 ezren voltak kíváncsiak.

Az igazi rekorder a kortársak között mégis a bolgár származású Christo, akinek az olaszországi Iseo-tó vizére épített pontonhidján (The Floating Piers) 16 nap alatt 1,2 millióan, azaz naponta 75 ezren próbálták ki a „vízen járás” élményét.


Christo olaszországi installációja, a The Floating Piers. Fotó: Marco Bertorello/AFP/Getty Images


A világ leglátogatottabb múzeumai 2016-ban

Múzeum

Város

Látogatók száma 2016-ban

Louvre

Párizs

7.400.000

Metropolitan Museum of Art

New York

7.006.000

British Museum

London

6.420.000

National Gallery

London

6.262.000

Vatican Museums

Vatikán

6.066.000

Tate Modern

London

5.839.000

 

A világ leglátogatottabb időszaki kiállításai 2016-ban

Múzeum, kiállítóhely

Város

Időszaki kiállítás

Látogatók száma

Museum of Modern Art

New York

Picasso Sculpture

851.000

Metropolitan Museum of Art

New York

Manux x Machina-Fashion in Age of Tech

753.000

Centro Cultural Banco do Brasil

Rio de Janeiro

Post-Impressionist Masterpieces

749.000

National Art Center

Tokió

Renoir: Masterpieces

668.000

Museum of Modern Art

New York

Edgar Degas: a Strange Beauty

608.000

Állami Tretyakov Képtár

Moszkva

Ivan Ajvazovszkij

599.000

 

A legmagasabb napi látogatószámú kiállítások 2016-ban

Múzeum, kiállítóhely

Város

Időszaki kiállítás

Napi látogatószám

Centro Cultural Banco do Brasil

Rio de Janeiro

Post-Impressionist Masterpieces

9.700

Centro Cultural Banco do Brasil

Rio de Janeiro

Patricia Piccinini: Consciousness

8.340

Centro Cultural Banco do Brasil

Rio de Janeiro

Castelo Rá-Tim-Bum: the Exhibition

8.288

Museum of Modern Art

New York

Artist’s Choice: Jérome Bell

6.777

National Art Center

Tokió

Renoir: Masterpieces

6.594

Instituto Tomie Ohtake

Sao Paulo

Frida Kahlo: Surrealist Women in Mexico

6.525

 

A The Art Newspaper statisztikáiban térségünkből összesen két múzeum jelenik meg, mindkettő a középkori tematikájú kiállítások kategóriájában került be a Top 10-be. Ebben a csoportban a látogatószámok meglehetősen alacsonyak: a Los Angeles-i Getty Center Things Unseen: Illuminated manuscripts című kiállítása már alig 150 ezer látogatóval listavezető lehetett, s ugyanezen intézmény bemutatói foglalták el a dobogó másik két helyét is. A prágai Nemzeti Galéria két tárlatának 93 ezres és 19 ezres látogatószáma az 5. és a 9. helyhez volt elég, míg a varsói Királyi Palota két kiállítása 33, illetve 20 ezer nézőjével a 6. és 7. helyet szerezte meg.

S ha már közreadjuk a nemzetközi számokat, körülnéztünk a hazai múzeumokban, kiállítóhelyeken is, s a tőlük kapott adatokat az alábbi táblázatokban foglaltuk össze. Felmérésünk nem teljeskörű és nem is minden múzeum válaszolt megkeresésünkre. A kiállítások rangsorának összeállításánál csak az időszaki tárlatokat vettük figyelembe és közülük is csak azokat, melyeknek megnyitója és zárása is 2016-ban volt. Egy múzeumból legfeljebb három kiállítás szerepel a listán. A múzeumok közül a várakozásnak megfelelően kiemelkedett a Magyar Nemzeti Galéria, ami tavaly két, Picasso, illetve Modigliani munkásságának szentelt blockbusterrel is előrukkolt; Picasso-kiállításukon többen voltak, mint a második leglátogatottabb múzeumban összesen.

A Modigliani-kiállítás egyik sztárdarabja a művész Ülő akt inggel című 1917-es festménye volt. A Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából

Az MNG-n kívül a Magyar Nemzeti Múzeumnak és két szentendrei intézménynek, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak és a Ferenczy Múzeumi Centrumnak sikerült átlépnie a 100 ezres küszöböt – utóbbi intézmény esetében ez több kiállítóhelyet jelent. Alig maradt el ettől a küszöbtől a Ludwig Múzeum és a leglátogatottabb, állandó gyűjtemény nélküli kiállítóhely, a Műcsarnok is.

Hazai múzeumok látogatottsága 2016-ban

Múzeum, kiállítóhely

Látogatók száma 2016-ban

Magyar Nemzeti Galéria

570.000

Magyar Nemzeti Múzeum

kb. 200.000

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

186.349

Ferenczy Múzeumi Centrum

több mint 100.000

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

99.858

Műcsarnok

95.963

Iparművészeti Múzeum (a Nagytétényi Kastélymúzeummal együtt)

69.673

Ami az egyes – időszaki – tárlatok látogatottságát illeti, a dobogó mindhárom fokára a Magyar Nemzeti Galéria egy-egy, külföldi mestereket bemutató kiállítása került, azaz csupa olyan tárlat, amiket a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója miatt rendeztek az MNG-ben. Ugyanígy a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum is külföldi művészek szóló show-ival vonzotta a legtöbb nézőt, így a hazai művészek tárlatai közül a statisztikánkban szereplő bemutatók között a Magyar Nemzeti Múzeum Keleti Éva kiállítása büszkélkedhet a legtöbb látogatóval.

A hazai múzeumok időszaki kiállításainak látogatottsága 2016-ban

Múzeum, kiállítóhely

Időszaki kiállítás

Látogatók száma

Magyar Nemzeti Galéria

Picasso- Alakváltozások

209.000

Magyar Nemzeti Galéria

Modigliani

142.500

Magyar Nemzeti Galéria

A művészet forradalma. Orosz avantgárd az 1910–1920-as években

35.000

Műcsarnok

Steve McCurry: Legendás fotók

31.398

Ferenczy Múzeumi Centrum

Chiharu Shiota: Emlékeső

közel 30.000

Magyar Nemzeti Múzeum

Kontakt – Keleti Éva fotói

29.928

Iparművészeti Múzeum

Színekre hangolva

23.205

Iparművészeti Múzeum

Az iszlám művészete

21.496

Ferenczy Múzeumi Centrum, Művészet Malom

Elvesztegetett idő

kb. 20.000

Magyar Nemzeti Múzeum

Rejt/Jel/Képek ’56

kb. 20.000

 

Szerző: Emőd Péter
Cimkék: múzeumok, dokumentum, Louvre, Prága,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Ezek voltak a világ legnépszerűbb múzeumai 2015-ben

A 2015. novemberi párizsi terrorista merényletek utáni visszaesés sem tudta veszélyeztetni a Louvre sok éve őrzött első helyét.

Folytatódó jövés-menés a világ nagy múzeumainak élén

Az okok különbözőek: van, aki menni akart és van, akinek mennie kell.