Egész pontosan úgy szól az új intézmény neve: Július 15. mártírjai és a demokrácia múzeuma. Keveset tudni arról, mi látható majd ott, csak az biztos, többe fog kerülni, mint amennyit

Erdogannak jövőre már múzeuma is lesz

Egész pontosan úgy szól az új intézmény neve: Július 15. mártírjai és a demokrácia múzeuma. Keveset tudni arról, mi látható majd ott, csak az biztos, többe fog kerülni, mint amennyit mondanak.

2017-04-21

Nagy bejelentéssel állt elő a török kulturális minisztérium néhány nappal az Erdogannak teljhatalmat biztosító, a nemzetközi megfigyelők szerint szabálytalanságoktól hemzsegő népszavazás előtt. Nem valószínű, hogy a tömegek heves nyomásának kellett engedniük, amikor úgy döntöttek, hogy múzeum épül a tavalyi puccskísérlet áldozatainak emlékére.

A hivatalos török álláspont szerint persze nem az a 100 ezer őrizetbe vett, 50 ezer bebörtönzött és több mint 130 ezer állásából elbocsájtott ember – köztük a kulturális élet jeles személyiségei, számos művész – az áldozat, akiken a mindmáig tisztázatan hátterű, elvetélt puccskísérlet ürügyén állt bosszút Erdogan és a hozzá hű erők. Ezzel szemben azok – szám szerint 249-en –, akik a kormányerők oldalán állva, a puccskísérlet leverése során vesztették életüket.

Az új múzeum látványterve elölről….

Hangzatos és persze beszédes neve lesz a múzeumnak: Július 15. mártírjai és a demokrácia múzeuma. Az új intézmény építése az Ankarától 80 kilométerre fekvő Kahramankazanban júniusban kezdődik, és ha minden a tervek szerint halad, a jövő év végére már be is fejeződik.

Az egyhektáros parkban álló, 3.400 négyzetméteres, modern épület a hivatalos tájékoztatás szerint 10 millió török lírából, azaz mintegy 800 millió forintból készül el – ennek a számnak körülbelül annyi köze lehet a valósághoz mint az állami Anadolu hírügynökség egyéb közleményeinek. Törökországban ugyan olcsó a munkaerő, de azért elég egy pillantást vetni az épület terveire ahhoz, hogy bárki számára nyilvánvaló legyen, a valós költségek ennél jóval magasabbak lesznek. Természetesen lesz itt állandó és időszaki kiállítás, könyvtár, oktató- és előadóterem, egyszóval minden, ami kell a permanens propaganda-hadjárathoz. És persze nem hiányzik majd a kávézó és az ajándékbolt sem – végtére is, hogy néz ki egy valamirevaló múzeum ilyesmi nélkül? – csak félő, hogy épp az marad hiánycikk, ami pedig a múzeum nevében is benne van – a demokrácia.

... és hátulról. Forrás: kulturturizm.gov.tr

Szerző: artPortal
Cimkék: múzeumok, kulturális politika, társadalom,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Törökországban a megtorlások elérték a művészeket is

A júliusi puccskísérletet követő letartóztatás- és tisztogatáshullámban Erdogan rezsimje a művészekre is lecsap. Sorra maradnak el a nemzetközi művészeti események is.

Velencei szolidaritás a törökországi tiltakozókkal

Művészek, kurátorok és gyűjtők csatlakoztak a biennálén szerveződött #OccupyGezi szolidaritási demonstrációhoz.

Bekeményítettek az oroszok kulturális területen is Törökországgal szemben

Nem rendezi meg a két ország a kulturális keresztévadot, az orosz művészek egyre-másra mondják le szerepléseiket, munkáikat Törökországban. A kultuszminiszter bejelent.