Jubileumi aukcióját és a cégalapító Mária Terézia 300. születésnapját hazai árveréséken szokatlan eseménnyel, egy külföldi művész által elért életműrekorddal tette

Ilyen még nem volt: külföldi művész életműrekordja a BÁV-nál

Jubileumi aukcióját és a cégalapító Mária Terézia 300. születésnapját hazai árveréséken szokatlan eseménnyel, egy külföldi művész által elért életműrekorddal tette emlékezetessé a BÁV.

2017-05-19

Csaknem példátlan esemény történt a BÁV 70. művészeti árverésének második napján: egy külföldi művész, nevezetesen az 1875 – 1937 között élt török Diyarbakirli Tahsin ért el az árverőház jutalékát is magába foglaló 56,4 millió forintos árral új életműrekordot.

Valljuk be, a művész neve idehaza nem sokat mond, Törökországban azonban a XX. század elejének egyik legfontosabb mestereként tartják számon. Tahsin, aki keresztnevét szülővárosáról kapta, tulajdonképpen „másodállásban” festett; az Isztambuli Katonai Akadémia elvégzése után szép tiszti karriert futott be, s a hadsereg volt műveinek egyik fő megrendelője is. Tahsin, a „török Ajvazovszkij” elsősorban a tengerek festője volt; a tengeri tájat időnként csatajelenetekkel vagy városok távoli látképével kombinálta, mint tette ezt a Budapesten kalapács alá került Isztambul a Boszporusz felől című, pályájának zenitjén született olajképén is.

Diyarbakirli Tahsin: Isztambul a Boszporusz felől, 1923, olaj, vászon, 92,5 x 153 cm. A BÁV jóvoltából

A mű az 1930-as években, azaz nem sokkal születése után került Magyarországra egy nagypolgári család európai körútjának tárgyi emlékeként. A magyarországi tartózkodás átmenetinek bizonyult, hiszen a festményt most egy török gyűjtő vette meg egy olyan licitcsata végén, ami csaknem a tízszeresére, 47 millió forintra tornázta fel a viszonylag szerény, 4,8 millió forintos kikiáltási árat.

Tahsin eddigi életműrekordja – jutalékkal együtt – 134.500 font, azaz mai árfolyamon közel 50 millió forint volt, amit egy londoni Sotheby’s árverésen ért el 4 évvel ezelőtt. Akkor ez az ár is lényegesen magasabb volt, mint az aukciósház által megadott 40-60 ezer fontos becsérték. A Tenger című festmény egy évvel korábban készült és valamivel nagyobb méretű, mint a Budapesten kalapács alá került mű.

Diyarbakirli Tahsin: Tenger, 1922, olaj, vászon, 105 x 170 cm. A Sotheby’s jóvoltából

Szerző: artPortal
Cimkék: aukció, műkereskedelem, Isztambul,

Hozzászólások