Az ötlet annyira kézenfekvő, hogy csak az furcsa, miért nem jutott eddig senkinek sem az eszébe.

Jövőre új domainnév jön: itt a .art!

Az ötlet annyira kézenfekvő, hogy csak az furcsa, miért nem jutott eddig senkinek sem az eszébe.

2016-12-15

A magát londoni székhelyű nemzetközi teamként leíró UK Creative Ideas Ltd. (UKCI) kapcsolt először és a legfelső szintű (top-level) domainek elosztását felügyelő ICANN-nel (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) aláírt szerződésben biztosította magának – nyolc további pályázóval szemben – a .art domain működtetésének és értékesítésének kizárólagos jogát, amivel szándékaik szerint a világ legnagyobb és legkreatívabb internetes művészeti közösségét építik ki.

A munkát azzal kezdték, hogy az új domainnév használatának megnyerték a nemzetközi művészeti színtér 50  kiemelkedő intézményi szereplőjét. A lista tényleg tekintélyt parancsoló: olyan múzeumok vannak rajta mint a The Art Institute of Chicago, a Centre Pompidou, a  Tate, a Los Angeles County Museum of Art, a MAXXI, a Solomon R. Guggenheim Museum, vagy a Walker Art Center és olyan galériák mint a Hauser & Wirth, a Galerie Perrin és a Tomasso Brothers Fine Art. Az egyes intézmények – nyilvánosságra került előzetes terveik szerint – különböző stratégiát választanak: van, amelyik az új név alatt eddigi megszokott szájtját üzemelteti majd és vannak, amelyek – az eddigi tartalmaknak a régi domainnevet megtartva – új weboldalt hoznak létre új tartalommal. A Centre Pompidou például egy új, angol nyelvű mikroszájtot tervez, a Fondation Cartier a kollekcióját teszi majd hozzáférhetővé, a Tate vagy a Guggenheim új szempontok szerint állítja fókuszba gyűjteménye egyes részeit, a Hauser & Wirth pedig egy új interaktív szájttal ünnepli majd 25. születésnapját.

Ketten a .art domainnév tervezett használói közül: a római MAXXI... forrás: blog.baustil.ch

A .art valamikor a jövő év folyamán kezd majd élesben működni, s az egyenként megkeresett és kiválasztott „alapító tagok” után a „kreatív közösséghez” tartozó intézmények és magánszemélyek a jövő év februárjától kezdeményezhetik a regisztrációjukat.

Az UKCI alapvetően öt kategória képviselőivel, az első évben mintegy 25-80 ezer jelentkezővel számol. Közéjük tartoznak a kulturális és művészeti intézmények (múzeumok, galériák, színházak, operaházak, zenekarok, kulturális központok, stb.), az alkotóművészek, a művészeti szféra számára szolgáltatásokat nyújtó intézmények (pénzügyi, marketing és szállító cégek, aukciósházak, vásárok, filmstúdiók, stb.), oktatási és non-profit szervezetek, például alapítványok, valamint a könyv- és folyóiratkiadók. A nyári hónapoktól kezdve aztán bárki regisztrálhat, aki fel tud mutatni valamilyen kapcsolódási pontot a művészetekkel.

... és a párizsi Fondation Cartier. Forrás: unifor.it

Egy szájt már jelenleg is működik az új domainnévvel, ez pedig nem más, mint a projektet bemutató s egyben a regisztráció kezdeményezésére is felhasználható art.art , amit a hazai szcéna szereplőinek is ajánlunk tanulmányozásra.

Szerző: artPortal
Cimkék: múzeumok, London,

Hozzászólások