Amit a Baumax építőanyagipari áruházlánc csődje előrevetített: Karlheinz Essl kénytelen bedobni a törülközőt.

Nincs tovább: június 30-án végleg bezár az Essl Museum

Amit a Baumax építőanyagipari áruházlánc csődje előrevetített: Karlheinz Essl kénytelen bedobni a törülközőt.

2016-04-07

A nagyvállalkozó, aki a múzeum felépítését és 17 évi működését a családi vagyonból fedezte, csak akkor tudta volna biztosítani a múzeum további működését, ha a finanszírozáshoz társakat talált volna, vagy jelentős támogatást - közpénzekből. Utóbbira, sokáig úgy tűnt, van is esély: az alsóausztriai tartományi kabinet kész lett volna a segítségnyújtásra, amennyiben az osztrák kormány is hasonló vállalást tesz. Bécsben azonban elutasították ezt a javaslatot, így a múzeum június 30-án bezárja kapuit.

A végnapjait élő Essl Museum. © Stefan Oláh

Az épület továbbra is Esslék birtokában marad és nem költözik kiemelkedő jelentőségű nemzetközi kortárs gyűjteményük sem, ez azonban a továbbiakban nem lesz hozzáférhető a nagyközönség számára, mint ahogy nem lesz több időszaki tárlat sem. Az Essl Múzeum kiállításai eddig a szcéna fontos eseményei voltak és gyakran kínáltak bemutatkozási lehetőséget magyar művészek számára is.

Agnes és Karlheinz Essl. Fotó: Frank Garzarolli, © Sammlung Essl, Klosterneuburg/Wien 2009

A múzeum első félévi programja még az eredeti tervek szerint zajlik, június 30-ig még látogathatóak a jelenleg futó időszaki kiállítások és nem marad el a májusra tervezett bemutató sem, ami az utolsó lesz az intézmény történetében. Nyitva tartásának utolsó heteiben a múzeum nagyszabású rendezvénysorozattal búcsúzik a nagyközönségtől.

VALIE EXPORT: I (beat [it]) II, 1980, videoinstalláció, 300 x 300 cm, © BILDRECHT Wien, 2016, Fotó: Stefan Fiedler – Salon Iris, Wien. A mű a jelenleg zajló Body and Soul című kiállításon szerepel

Szerző:
Cimkék: múzeumok, mecenatúra, Bécs,

Hozzászólások
Bence
2016-04-10 10:01:42

Mérhetetlenül szomorú - művészetkedvelői szempontból. A művek majd aukciókon fognak feltűnni, ez a gyűjtemény nemsokára a semmibe foszlik. "Mindannyian a nagy büdős semmiből jövünk és a nagy büdös semmibe megyünk" ( nagyjábóli idézet Örkénytől ). Ez van Európában, azon belül is annak közepe táján. Szolid figyelmezetésként olvashatják ezt a hazai műgyűjtők is.

Kapcsolódó cikkek

Újabb fejlemények az Essl-gyűjtemény ügyében

Hacsak az utolsó pillanatban nem jelentkezik egy pénzügyi befektető, ősszel megkezdődhet a gyűjtemény elárverezése.

Mi lesz veled Essl?

Miután az osztrák állam elutasította a tulajdonos Karlheinz Essl ajánlatát gyűjteményének megvásárlására, az értékes kollekció sorsa továbbra is bizonytalan.

Essl-ügy: megvan a megoldás?

A gyűjtemény, néhány „koronaékszere” nélkül, úgy tűnik egyben maradhat.