Aktivisták és rendőrök csaptak össze az Art Baselen: a demonstrálók arra akarták felhívni a figyelmet, mennyire romlott ötlet díszletként használni egy nyomornegyedet a hatalmas

Occupy Art Basel: könnygázzal oszlattak a rendőrök

Aktivisták és rendőrök csaptak össze az Art Baselen: a demonstrálók arra akarták felhívni a figyelmet, mennyire romlott ötlet díszletként használni egy nyomornegyedet a hatalmas művészeti vásáron.

2013-06-18

Péntek éjjel körülbelül száz aktivista foglalta el az Art Basel egyik helyszínét, Tadashi Kawamata japán képzőművész és Christophe Scheidegger svájci építész Favela Café nevű installációját, 18, a vásár bejáratánál épült fakunyhót. A Favela Caféval – amely a rendezvény kávázójaként is szolgált – szándékaik szerint a latin-amerikai szegénynegyedekben uralkodó körülményekre reflektáltak a szervezők.

Favela Café, kép via whitewallmag.com

Az Art Basel bejáratánál kialakult illegál party résztvevői, – akik között a Blouin Artinfo értesülése szerint egy szamár is volt – arra akarták felhívni a figyelmet, mennyire romlott ötlet egy nyomornegyed imitációját szerepeltetni a világ egyik legnagyobb művészeti vásárán.

A rendőri rajtaütés erőszakos összecsapássá fajult: néhány aktivista dobálni kezdte a kivonuló rendőröket, akik válaszként könnygázzal oszlatták fel a demonstrációt (video itt), de a helyi sajtó beszámolója szerint senkit nem tartóztattak le. Szombat reggel rendben kinyitott a vásár: a látogatók csak apró nyomait találták az éjszaka történteknek, egyelőre nem tisztázott azonban, valóban szükség volt-e ennyire erőteljes rendőri fellépésre. 

Szerző: artPortal
Forrás: Blouin Artinfo, swissinfo.ch

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Art Basel 2013: sikeres kezdés

Optimista műkereskedők, dollármilliós üzletek az Art Basel első napján. A galériák összesen 2 milliárd dollár értékben állítanak ki a felkapott vásáron.