A republikánus elnökjelölt hálás téma a képzőművészek számára is. Efemer anyagból készült Trumpokkal most egy köztéri művész gerilla-akció szórta meg az Államokat.

Trump, öt helyen, aktban. Gerilla-akció amerikai nagyvárosokban

A republikánus elnökjelölt hálás téma a képzőművészek számára is. Efemer anyagból készült Trumpokkal most egy köztéri művész gerilla-akció szórta meg az Államokat.

2016-08-23

Az amerikai képzőművészek többsége körében igencsak népszerűtlen Donald Trump elszántan járja az országot, de azért egyszerre öt helyen még ő sem tud megjelenni. Most, ha rövid ideig is, de egyidejűleg tartózkodott New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscoban, Seattle-ben és Cleveland-ben. Igaz, nem élőben, hanem agyagból és szilikonból formázva és anyaszült meztelen.

Donald Trump szobra a New York-i Union Square-en. Fotó: Claire Voon, forrás: hyperallergic.com

Mindezt egy neves street art csoportnak, az INDECLINE-nak köszönheti; a csoport egy gerilla-akció keretében helyezte ki a szobrokat az érintett nagyvárosok forgalmas közterein, New Yorkban például a Union Square-en. (A csoport nem hozza nyilvánosságra tagjai nevét; legutóbb a világ – állításuk szerint legnagyobb – graffitijével kerültek a figyelem középpontjába.) Az életnagyságúnál nagyobb szobrokat szerelőknek öltözött férfiak szállították a helyszínekre és a szobrok címét – A Császárnak nincsenek tojásai – kis réztáblán rögzítették a talapzathoz.

A New York-i szobor részlete. Fotó: Claire Voon, forrás: hyperallergic.com

A címben foglaltak valóságtartalmáról a legtöbb helyen csak néhány órán keresztül győződhettek meg az arra járók, akiknek figyelmét természetesen az elnökjelölt mikroszkopikus méretű hímvesszője sem kerülte el. Amúgy többi testrészének megformálása sem az alkotók iránta érzett olthatatlan rokonszenvéről tanúskodik. A szobrok körül persze mindenütt hatalmas csődület támadt, kattogtak a fényképezőgépek, százszámra készültek a selfie-k. A hatóságok, miután magukhoz tértek, gyorsan elszállíttatták az engedély nélkül felállított szobrokat, melyek további sorsa egy kivétellel egyelőre ismeretlen. Seattle-ben ugyanis egy régiségeket árusító üzlet tulajdonosa gyorsabb volt a hatóságoknál és hamarabb csapott le a szoborra, amit az alkotók tudtával saját, No Parking on Pike című boltjába szállított.

Trump szobra a seattle-i régiségboltban. Fotó: Charlette LeFevre, forrás: blog.seattlepi.com

Jó ötlet volt; azóta százával özönlenek a látogatók a boltba, hogy lássák azt, ami szinte csak mikroszkóppal látható. A tulaj úgy nyilatkozott, hogy a szobor egyelőre biztosan nála marad, de hosszabb távon véleménye szerint a New York-i MoMÁ-ban lenne a helye. Talán még az sem kizárt, hogy egyszer el is jut oda.

Szerző: artPortal

Hozzászólások