Megnyitó: október 2. péntek, 17.00 Design Terminál: 1051 Budapest, Erzsébet tér A Design Terminál kiállítása válogatást mutat be magyar tervezők közreműködésével létrejött,...

Versenyben – magyar design a világpiacon

Megnyitó: október 2. péntek, 17.00 Design Terminál: 1051 Budapest, Erzsébet tér A Design Terminál kiállítása válogatást mutat be magyar tervezők közreműködésével létrejött,...

2009-10-01

Megnyitó: október 2. péntek, 17.00
Design Terminál: 1051 Budapest, Erzsébet tér
A Design Terminál kiállítása válogatást mutat be magyar tervezők közreműködésével létrejött, a nemzetközi színtéren sikeresen helytálló termékekből. Megtalálhatók köztük világszabadalommal védett és világszerte ismert termék, nagy múltú hazai vállalat, amely saját profiljában piacvezető pozíciót ért el, vállalkozó szellemű fiatal designer, aki kreativitását multinacionális cégeknél kamatoztatja csakúgy, mint pályára készülő fiatalok, akik máris sikerrel szerepelnek rangos, nemzetközi szakmai versenyeken.
Megannyi meggyőző és vonzó bizonyítéka annak, hogy a magyar tervezők tudása, kreativitása versenyképes!

Rubik
A bűvös kocka az elmúlt három évtizedben az egész világot meghódította; miközben a termékből több mint 350 millió darab talált gazdára, a kocka a magyar leleményesség, egyszersmind az innováció és kreativitás nemzetközi szimbólumává vált.
Rubik Ernő 1967-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1968 és 1975 között építész-tervezőként dolgozott, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanított. 1975-ben alkotta meg a bűvös kockát, majd számos egyéb logikai játékot, többek között a kígyót, a bűvös dominót és a bűvös négyzetet. 1983-ban alapította meg saját vállalkozását, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett. Jelenleg szoftver- és építészeti témákkal, valamint számítógépes játékok készítésével foglalkozik.
Címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnökakadémia elnöke. Munkásságát 1983-ban Állami Díjjal, 1995-ben Gábor Dénes-díjjal, 2007-ben Kossuth-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal ismerték el.

Richter
A nagy múltú, nemzetközi rangú gyógyszergyártó cég termékei új, egységes, felhasználóbarát csomagolási rendszerének kialakításával tovább erősítette piaci pozícióját.
Richter Gedeon gyógyszerész 1901-ben alapította meg a magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtő vállalkozását, amely az első világháború végére a Monarchia egyik legnagyobb gyógyszergyárává vált. Ma a régióban egyedülálló, öt világrészre kiterjedő piachálózattal rendelkezik, termékei a világ csaknem száz országába eljutnak.
1995-től a megújuló cégimázs részeként és azt erősítendő egységes, a növekedő követelményeknek megfelelő, költséghatékony csomagolási rendszert alakítottak ki, amely érintette a felhasználásra kerülő alapanyagok, a méretrend, a gyártási technológia és a design minden vonatkozását. A több mint 130 gyógyszerkészítmény magyar és idegen nyelvű csomagolóanyagait, betegtájékoztató nyomtatványait és egyéb kellékeit érintő átalakítással egy rugalmas, az országonként eltérő hatósági követelményeknek és a felhasználói szokásoknak megfelelő korszerű rendszert hoztak létre, amely egyszersmind megkönnyíti a cég beazonosítását a konkurensek között. A gyógyszercsomagolási projekt a Hungaropack versenyen 1996-ban díjazásban részesült, valamint elnyerte az Eurostar’96 kitüntető címet.
A programban a design koncepcióját kialakító Machácsné Halász Tünde csomagolástervező design manager és Hunyadvári Szilvia tervezőgrafikus vett részt, valamint a 2006-os továbbfejlesztésében Zun Sándor csomagolástervező működött közre.

Machácsné Halász Tünde 1989-ben végzett a Könnyűipari Műszaki Főiskola csomagolástechnológia ágazatán, majd 1994-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán művészeti szakmenedzserként. 1989 óta a Richter Gedeon Nyrt. munkatársa, 1999-től a csomagolásfejlesztési osztály vezetője, az arculatváltási projekt kezdeményezője és irányítója. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége Csomagolási szakbizottságának elnöke.

Hunyadvári Szilvia 1991-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, diploma után gyógyszergyártó és kozmetikai cégeknek dolgozott. A Richter Gedeon Gyógyszergyárral a hormongyógyszerek csomagolási koncepciójára kiírt pályázat útján került kapcsolatba. 1995–2005 között a gyógyszercsomagolás arculatváltási projektjében a grafikai munkák tervezője volt. A folyamatos tervezőmunka mellett szakértője az egyedi problémák arculathű megoldásának, minden új készítmény első terveit a mai napig ő készíti.

Mediso
A nukleáris orvosdiagnosztika teljes területét lefedő cég évente sok ezer beteg gyógyulását segíti a világ 74 országában. A termékek nemzetközi versenyképességét a magas színvonalú, innovatív műszaki tartalom mellett a korszerű formai kialakítás segíti elő.
A Mediso Kft. 1990-ben egy budai lakásból indult világhódító útjára. Orvosi berendezések, ezen belül a nukleáris orvostechnikában használatos képalkotó diagnosztikai rendszerek fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik, 2007-től pedig diagnosztikai szolgáltatást is nyújt. Termékfejlesztései és értékesítési sikerei eredményeként a nukleáris medicinai berendezések negyedik legnagyobb gyártójává vált a világpiacon. Árbevételének túlnyomó részét export révén realizálja, ma már világszerte 74 országban 700 darabnál több Mediso berendezés (SPECT/CT, SPECT, gamma kamera) üzemel.

A tárgyak műszaki és formai kialakítása csoportmunka eredménye, amelyben több orvos, műszaki szakember és formatervező is részt vesz: a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. részéről Bagaméry István rendszerfejlesztő, ügyvezető igazgató, Bendzsel Tamás ipari formatervező, Dr. Billing Ádám főkonstruktőr, Nagy László rendszerfejlesztő, műszaki igazgató, Nyitrai Zoltán gépész tervező, az NCGép Tervező és Kivitelező Bt. részéről Deli Sándor ipari formatervező, Kozmanovics Endre gépész tervező, cégvezető, a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. részéről Piros Attila gépész tervező, ügyvezető és Schwarczkopf Attila ipari formatervező.

-    Cardio DESK kétfejes szívvizsgáló gamma kamera
-    NanoSPECT/CT in vivo kisállat-vizsgáló képalkotó rendszer
-    Nucline Spirit DH-V kétdetektoros gamma kamera
-    Nucline X-Ring-4R négydetektoros agyvizsgáló berendezés
-    Nucline X-Ring egydetektoros univerzális gamma kamera
-    AnyScan® három modalitású molekuláris képalkotó berendezés

77 Elektronika
Az orvosi diagnosztikára, elsősorban a vércukormérőkre és a vizeletvizsgálókra fókuszáló vállalkozás innovatív termékei ma már öt világrészen jelen vannak. A cég sikerében kezdetek óta jelentős szerepet játszik a fejlesztési folyamatok integráns részét képező formatervezés.

A 77 Elektronika Kft. „garázsvállalkozásként” alakult 1986-ban. A ma már milliárdos forgalmú cég folyamatos növekedésének záloga az innovációra, fejlesztésre építő cégfilozófia. Két fő profilja az orvosi diagnosztika és a telekommunikáció. Saját fejlesztésű vércukormérő készülékeikben folyamatosan hasznosítják a legújabb műszaki-technikai újdonságokat, vizeletvizsgáló készülékeik választéka a legkisebb méretű, elemmel működtethető, hordozható berendezéstől a félautomata szedimentációs laborgépig terjed.

Sümegi László 1978-ban szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskola formatervező szakán. 1978-86 között a Kemiplaszt vállalat formatervezési csoportvezetője. Szabadúszóként számos cégnek - Dircon, Tensiomed, Dension, Videoton, Dr.Bata, ICO-Sax, Multipolaris, M-tek, Apple, Brainworks, Micro-team, Byk-Gulden, stb. - formatervezett. 1986-tól, a cég alapításától a 77 Elektronika Kft. tervezője. Munkáját több alkalommal Formatervezési Nívódíjjal, 2001-ben Ferenczy Noémi - díjjal ismerték el.

-    D-Cont Cabrio vércukormérő készülék
-    D-Cont V. vércukormérő készülék
-    Dcont Personal Optimum vércukormérő készülék
-    DCont Partner vércukormérő készülék
-    DocUReader vizeletmérő
-    LabuReader Vision 2000 vizeletmérő
-    Uricont vizeletmérő
-    CombiScan 500 vizeletmérő
-    CombiScan 100 vizeletmérő
-    HandUReader vizeletmérő
-    LabUmat-2 vizeletmérő

MOMERT
A főként személy- és konyhamérlegek gyártására szakosodott vállalattól az elmúlt évtizedekben több tucat nemzetközileg sikeres termék került a háztartásokba.

A céget a budapesti Magyar Optikai Művek alapította MOM Dunaújvárosi Gyára néven. A nagy precizitást igénylő finommechanikai termékek gyártásában szerzett tapasztalatoknak köszönhetően ma termékeik 80%-át a világ több mint 40 országába exportálják.
A MOMERT és az ABN Design Stúdió együttműködése 1996-ban kezdődött, a Capriccio kávéfőző tervezésével. A következő években fokozatosan áttervezték a teljes termékkínálatot; a közös munka eredményeként a gyárból harmincnál több új termék került ki.
Az 1993-ban alakult ABN formatervező iroda tevékenysége a terméktervezéstől a környezettervezésen át egyedi, kisszériás tárgyak kivitelezéséig terjed. Az iroda alapítója Nádas László Munkácsy-díjas ipari formatervező, munkatársai: Koós Pál és Nádas Gergely, a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett designerek.
-    Műanyagburkolatos digitális személymérleg
-    Négyszenzoros üveglapos személymérleg
-    Digitális konyhai mérleg
-    Digitális gyerekmérleg műanyag tállal
-    Capriccio Espresso kávéfőző

Fireplace
 
A cég és a formatervező tizenkét éves együttműködésének eredménye 62 alapmodell és több mint 77000 értékesített kandalló Európa-szerte.
A Fireplace Kft. 1994-ben alakult kandallókályhák gyártására és azok európai értékesítésére, amelynek bázisa a Miskolc környékén található nehézipar és a jól képzett szakszemélyzet. A cég céltudatos tevékenységével időközben az európai piacon rangos pozíciót ért el, ma már a piacvezető barkácsáruházak öt legfontosabb kandallókályha-beszállítója közé tartozik. Az innovatív fejlesztést végző szakembereknek köszönhetően számos szabadalommal és védett nemzetközi ipari mintával rendelkeznek.
A Fireplace termékek formatervezője Pataki Balázs, 2002-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen. A céghez egy 1997-ben kiírt pályázatra jelentkezett egyetemi hallgatóként, együttműködésük azóta is töretlen.
- Alicante kandallókályha
- K 2370 kandallókályha

Q Net

A különféle megrendelői igényekhez rugalmasan alkalmazható ügyfélszolgálati rendszerek az elektronikai ipar legfrissebb fejlesztéseinek és a magas színvonalú formatervezői munkának köszönhetően a világ több mint 50 országában üzemelnek.
A magyar tulajdonban lévő, 1996-ban alapított SPB Műszaki Fejlesztő Kft. informatikai, banki és ügyfélkapcsolati területekre készít saját tervezésű és gyártású célkészülékeket.
A rendszer elemei különbözőképpen kapcsolhatók egymáshoz a funkcionális igények függvényében. Létrehozható belőlük professzionális, akár száz funkciót kielégítő, több nyelven kommunikáló, valamint egyszerű sorszámosztó egység is.
Iványi László ipari formatervezőként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, Törő Attila gépészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. Közös munkájuk 1993-ban kezdődött bankjegyvizsgáló készülékek, bankjegy- és pénzérme-csomagoló gépek tervezésével, majd 1996-tól az SPB Műszaki Fejlesztő Kft. megalapításával banktechnikai és hivataltechnikai készülékek, rendszerek fejlesztésére és gyártására szakosodtak.

-    Q-net Poster totem
-    Q-net Standard ügyfélirányító rendszer (érintőképernyős ügyfélirányító oszlop, pult (hívóegység), pultkijelző, várótermi kijelző)

Etalon

A világranglista élén álló cég a készülékek hangzása mellett a formai kialakításra is nagy hangsúlyt fektet. Termékei megtalálhatók a profi hangstúdióktól a koncerttermeken keresztül a legigényesebb zenehallgató emberek otthonáig mindenütt.

Az Etalon Akusztika Kft.-t több mint 25 évi fejlesztőmunka tapasztalataival Sallay László alapította. A cég programja egyedülálló a világon: stúdióban használt mikrofontól a teremakusztikán és hangosításon keresztül az otthoni zenehallgatáshoz szükséges hangsugárzókig átfogja a reprodukált zene egész területét. Termékeiket nagy sikerrel exportálják saját forgalmazói hálózatukon keresztül Angliába, Németországba, Ausztriába, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, Hollandiába, Brazíliába.

A termékek formai kialakításában közreműködő Koós Pál a Magyar Iparművészeti Főiskola Formatervező Tanszékén szerzett diplomát 1997-ben. 2000 óta folyamatosan tervezi az Etalon Akusztika Kft. termékeit, melynek eredményeként egyedi karakterű termékpaletta jött létre. Az ABN Design Stúdió munkatársa.

-    Etalon Essence 10 high-end hangfal
-    Etalon Origo high-end integrált erősítő
-    Etalon Origo, high-end integrált erősítő
-    Etalon Supradisc, high-end CD lejátszó
-    Etalon Suprampli, high-end integrált erősítő
-    Etalon Supraton 2, high-end hangfal

Ajka Kristály
A nagy múltú üveggyár erős világpiaci pozícióját a versenyképes minőség mellett a szakszerű formatervezési munka és a megrendelői igények magas színvonalú kiszolgálása biztosítja.
1878-ban Neumann Bernát, a gyár alapítója helyi iparosok mellett bajor és szász üvegműveseket telepített Ajkára. A kezdetben lámpacilindert, gyógyszeres üveget és pálinkáspoharakat előállító gyár a festett, csiszolt üvegpohár, -kehely és díszmű termékeivel a kilencvenes években világszínvonalúvá vált. Az 1950-es évektől indult meg a gyárban az ólomüveg-előállítás, majd a 70-es évek közepétől a két és a három színrétegű überfangos ólomkristály gyártása. Az 1990-es privatizációt követően soha nem látott mértékű műszaki fejlesztésre került sor, és a termelés dinamikusan felfutott. A termékek 96%-a exportra kerül, elsődleges piacai az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Svájc, Egyesült Királyság, emellett Japán, Dél-Korea és Dél-Afrika is ismeri termékeit. Az Ajkai Üveggyár nemzetközi hírnevet szerzett kézi úton előállított káli-, ólom- és überfangos üveg termékeivel és ma Európa egyik legjelentősebb üveggyártó cégévé fejlődött.
A háztartási öblösüveg termékek tervezésében számos képzett iparművész tervező vett és vesz részt korábban, többek között: Németh Nándor, Fábry János, Németh Magda, Grünfelder Judit, jelenleg Csala Zsuzsa, Nakada Csóka Melinda, Gárdonyi Ágnes, Paulusné Pável Andrea.
-    5 darabos Világoskék überfang kehelyszéria
-    4 darabos Fekete überfang martini kehelyszéria
-    5 darabos Zöld überfang kehelyszéria
-    7 darabos Ólomkristály kehelyszéria
-    3 darabos Fesztfúvott ólom kehelyszéria
-    7 darabos Lila überfang kehelyszéria és díszmű család
-    5 darabos Ólomkristály kehelyszéria
-    2 darabos Fekete überfang díszmű széria
-    3 darabos Rézrubin-fehéropál, dupla überfang díszmű széria
-    2 darabos Ólomkristály váza és fekete überfang váza
-    4 darabos Ólomkristály kehelyszéria
-    2 darabos Dupla überfang díszmű széria

Albert Melinda
A Plastimoda Mandarina Duck által 1995-ben kiírt pályázatnak köszönhetően került Olaszországba, ahol azóta több mint 25 divatcégnek tervezett öltözék kiegészítőket. Évente közel száz terve kerül gyártásba.

Albert Melinda 1997-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola Textil Tanszékén. A Plastimoda Mandarina Duck tervezőjeként olyan sikeres termékek fűződnek nevéhez, mint a Mood, Md20, Airbag, Task, Urban. 2000 és 2005 között az Alberto del Biondi s.p.a egyik főtervezőjeként sportos és elegáns táskákat tervezett többek között az Hugo Bossnak, a Pirellinek, a Nine Westnek, az Esprit-nek, a Rena Langénak, a Pinkónak, a Calvin Kleinnek, a Replaynek, illetve moduláris irodabútorokat az MDF bútorgyártó cégnek. 2005-től szabadúszóként több divat- és design céggel dolgozik együtt (Hugo Boss, Coccinelle, Oxs, Aketohn, Vicmate, Farrutx, a.g.spalding&bros, extè, kallisté), ahol munkája nemcsak stíluskeresésből, hanem innovatív anyag és kelléktervezésből valamint gyártáselőkészítésből áll. 2007-ben többek között a Ferrari autógyártó cég megbízásából az 599GTB autóhoz készített utazó kollekciót, amelyet a genfi autószalonon mutattak be.

-    Task hátizsák  
-    Task téglaszínű táska  
-    Mood hátizsák (EVA keményítéssel)
-    Air Bag feketehátizsák  
-    Hera szürke elegáns táska  
-    Hugo Boss Trolley
-    Hugo Boss Mountain Risky zöld-naracs
-    Parashuting sötétkék övtáskából kialakítható hátizsák
-    OXS fekete táska  
-    OXS fehér táska  
-    OXS zöld bőr válltáska
-    OXS barna válltáska
-    OXS zöld vászon táska
-    Calvin Klein Weekender
-    Akethon barna uniszex táska
-    Santander/Bilbao barna-narancs-fehér utazótáska  

Obendorfer Dávid
Rajzokkal felpakolva érkezett a 2004-es milanói bútorexpóra, ahol a Cattelan Italia standján megmutatta terveit a tulajdonosnak, aki fantáziát látott a fiatal tervezőben. Három ülőbútora a cég sikeres terméke lett, amelyek megvásárolhatóak 96 ország 4000 bemutatótermében.
Obendorfer Dávid 2001-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem ipari formatervező szakán. Diplomamunkaként a Fiatnak tervezett egy négytagú modellcsaládot, ennek köszönhetően 2002 januárjában szakmai gyakorlatra hívták az ALFA ROMEO-hoz, ahol fél évet töltött. Jelenleg az OFFICINA ITALIANA DESIGN-nal dolgozik Bergamóban, ahol a RIVA hajók külső és belső tervezésével foglalkozik.

-    Giada szék
-    Kiss forgószék
-    Kiss Stool bárszék

Stégmár Ákos
Az ipari formatervezés különböző műfajaiban működő tervező alkotótevékenysége a mindennapos használati tárgyaktól, a bútorokon keresztül az autókig terjed.
Stégmár Ákos 1998-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola ipari formatervező szakán, majd Saint-Étienne-ben, Pozsonyban és Pforzheimben folytatta tanulmányait MA Transport Design mesterszakon. Az autóiparban először diákként az Audi külső designnal foglalkozó részlegén kapott lehetőséget Ingolstadtban, előbb szakmai gyakorlat keretében, majd a Kovács Miklós vezetésével elkészült diplomamunkájához kapcsolódva. A szakmai gyakorlat eredményeképpen az elsőszériás Audi TT 16 colos könnyűfém felni-verziója Stégmár tervei alapján került gyártásba. A Mercedes Benz Belső Design részlegén Hans Peter Wunderlich vezetése alatt megvalósult kormányterve a 2009-es detroiti Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalonon került bemutatásra a Mercedes-Benz Blue Zero tanulmányautójában. 2007-től a Mazda Advanced Design stúdiójában Yokohamában külső és belső design projekteken dolgozott, Atsuhiko Yamada irányításával.
-    Elemaris Cool és Elemaris XL vízszűrő kancsók
-    Wellonda fodrász szék, hajmosó, tükör, pult

Herczegh László
Friss diplomásként elnyert egyéves ösztöndíjjal került a Philips Design Központba, ahol a keze alatt a következő években több termék nyerte el végső formáját.
1999-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán formatervezőként. A Főiskola, a Philips Magyarország, és a Philips Design közös pályázatának nyerteseként került Eindhovenbe, ahol az egészségügyi berendezéseket tervező csoportban dolgozott szenior formatervezőként, többek között az Ambient Experience, Next Simplicity, Habitat Probe, Nike+Philips, Philishave, Open Tools, L’Oreal+Philips, Philips Tablet PC programokon. A Philipsnél eltöltött évek után 2008 júniusában Lekshmy Parameswaran formatervezővel saját céget alapított Barcelonában, a Fuelfor design stúdiót, ahol egészségügyi élménytervezéssel, terméktervezéssel és tanácsadással foglalkozik.

-    Mobil röntgenberendezés
-    MR 1.5T Achieva
-    Kórházi élménytervezés
-    Információs segédeszköz beteg gyermekek részére

Mika&Heni
A fiatal designer házaspár által tervezett tárgyak humoruknak és egyedi formaviláguknak köszönhetően számos rangos designkollekcióban kaptak helyet.
A Design Studio Mika&Heni-t 2003-ban alapította Budapesten Kim H.J. Mika koreai és Sárosi Henrietta magyar tervező. Különböző cégeknek végzett tervezőmunkájuk mellett korlátozott darabszámban gyártott termékeiket Limited Editions of Mika&Heni név alatt értékesítik. Munkájukban fontos szerepet kap a tárgy és felhasználó közötti rejtett kommunikáció tervezése, valamint az ökologikus szemlélet.
DOZI - mágneses gemkapocs- és gombostűgyűjtő
Bibi series - fogpiszkáló/virágtartó, szalvéta/virágtartó, és tojás formájú só- és borsszóró
PALM2ND - fogas
POMPON - párna
Co&Co

A fiatal tervezőkből álló műhely eredményei néhány év alatt a világ számos országába eljutva arattak sikert.

A Co&Co Communication Kft. 1992-ben jött létre design stúdióként, majd 2003-ban designkommunikációs ügynökséggé alakult. A stáb tagjai formatervezők, vizuális kommunikáció tervezők, design menedzserek, akik az egységes márkaarculatok kialakításában és a terméktervezésben találták meg egyedi hangjukat.

-    Fetaphon magzatvizsgáló készülék
-    Sóinhalátor
-    ONLINET ügyfélhívó rendszerek és információs terminálok

USE

A 2004-ben debütált tervezőcsoport hazai népszerűsége mellett mindinkább meghódítja a nemzetközi divatvilágot is. Öltözékeik megtalálhatók a világ nagyvárosaiban, Las Vegastól New Yorkon át Tokióig.
A USE unused márka alapítói, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András 2004-ban végeztek a Magyar Iparművészeti Egyetem öltözéktervező szakán. Első közös munkájukkal 2002-ben egy finn munkaruha pályázaton különdíjban részesültek, 2003-ban Londonban fődíjat kaptak az Első Európai Divat Parádén, 2004-ben és 2005-ben elnyerték a Hungarian Fashion Awards az "Év fiatal divattervezői" címét, 2007-ben és 2008-ban pedig az "Év divattervezője" díját. 2007 januárjában a tokiói International Fashion Fair-en kétszáz márka közül a legjobb tízbe választották a USE-t. 2007 tavasza óta félévente bemutatják új kollekciójukat a New York-i és a Los Angeles-i Fashion Weeken. Megrendeléseik túlnyomó többsége külföldről, főként Las Vegas-ból, New York-ból, Tokióból és Szöulból érkezik.

Nanushka
Egy márka mely a tradicionális szabásvonalakat némi játékossággal és a legmodernebb anyagokkal ötvözi, néhány év alatt rajongók népes táborára tett szert Londontól Budapestig. A márkanév mögött egy fiatal magyar divattervező, Sándor Szandra áll, aki 2004-ben végzett a neves London College of Fashion, Fashion Design & Technology szakán. Nem sokkal hazatérése után, 2005-ben hozta létre a Nanushka márkát, melyet kezdetektől a funkció, a kényelem, a tradíció és a játékosság harmonikus összhangja jellemez. Hívei ma már nemcsak budapesti bemutatótermében, hanem az Egyesült Államok, Ausztria, Finnország, Hong Kong, Korea valamint Japán multibrand boltjaiban is megtalálhatják a legújabb kollekció darabjait. 2006-ban munkája elismeréseként az év fiatal tervezőjének választotta az LG Fashion Awards Hungary. 2008-ban pedig a Cosmopolitan ítélte neki divattervező kategóriában a "Te vagy a legjobb" díjat, melyet 2009-ben a Glamour magazin "Women of the Year" díja követett szintén divattervező kategóriában. Az Ernst and Young is bizalmat szavazott Szandrának és a Nanushka márkának, hiszen 2009 elején a "Jövő ígérete" díjjal jutalmazta.

Beriv
A több mint 40 éves múltra visszatekintő cég magas színvonalú bérmunkák mellett a tervezésben és gyártásban megtestesülő hozzáadott értéknek köszönhetően megőrizte erős pozícióját a nemzetközi piacon. Partnereik között olyan nevek találhatóak, mint  a Strenesse, Gucci- Stella McCartney, Moschino, Faconable, Rodier.
A Debreceni Ruhagyár berettyóújfalui üzemegységéből 1992-ben önállóvá vált, korábban főként bérmunkával foglalkozó gyár ma 260 főt foglalkoztat.  A cég Magyarország egyik legfelszereltebb üzeme, profilja a női konfekció - blézer, szoknya, nadrág, kabát – tervezése és gyártása. 2000-től kerültek olyan magas minőségű, igényes német katalóguscégekkel, mint a Madeleine, a Peter Hahn, az Elegance. Az immár több éves együttműködés eredményeként a Peter Hahn és az Elegance cégek stratégiai beszállítói lettek, termékeiket a világ számos pontján lehet kapni, elsősorban az európai országokban és Japánban.

Óvári Andrea 1999-ben végzett a Magyar Iparművészeti Föiskola Textil Tanszékén. Friss diplomásként került a Beriv Ruhaipari Rt.-hez. Azóta a cég állandó tervezőjeként vett részt az Emotion By Catherine, majd a Catherine kollekció kialakításában. 2001 és 2004 között folyamatosan tervezi a Beriv német partnereinek készülő kollekcióit. 2006-tól terveket ad el a német Elegance Paris Gmbh-nak, a Beriv termékei folyamatosan megjelennek a Peter Hahn és az Elegance katalógusaiban.

Hegedűs Andrea
Egyedi lakástextíliák tervezésével és kiviteleztetésével foglalkozik, amelyek hímzett, applikált, lézervágott, kézi-tűzött technológiákkal készülnek. Terveit rangos német és svájci partnerei évek óta portfóliójukban tartják, több száz végnyi anyag eladása után is.
1997-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola Textil Tanszékén. A diploma megszerzése után tervezői ösztöndíjat nyert a svájci Creation Baumann Szövő- és Nyomottanyag-gyárba. Munkáját 1998-tól Kozma Lajos Iparművészeti Alkotói Ösztöndíj keretében folytatta, ugyanebben az évben a Szombathelyi Textilbiennále Alkalmazott textil szekció I. díját kapta. 1999-ben a németországi A. Appelt Hímzőgyár, 2003-ben a párizsi Mahlia Kent szövőstúdió ösztöndíjasaként dolgozott. 1998-tól éveken át önálló standon állította ki terveit a legnagyobb nemzetközi lakástextil vásáron, a frankfurti Heimtextilen.

Creation Baumann
A svájci székhelyű vászongyártó céget 1886-ban Friedrich Baumann és Albert Brand alapította. A máig családi tulajdonban lévő cég folyamatos újításainak valamint hagyományos lakástextiljeinek köszönhetően a saját profiljában a világ első öt gyártója között tartják számon. Az általuk gyártott textilek mind az öt földrészen megvásárolhatók, legújabb bemutatótermük New Yorkban nyílt 2009 nyarán.

Nya-Nordiska
Az 1964-ben Düsseldorfban alapított családi műhelyből világszerte ismert vállalattá fejlődött cég innovatív fejlesztésekkel foglalkozik, a klasszikus lakástextil vonal mellett minden évben piacra dobnak egy új kísérleti terméket is. Jelszavuk: a jó terv a szenvedélyünk!
Párizsi, londoni, comói és tokiói bemutatótermein keresztül textiljeik mindenhol megtalálhatók, sikerüket nemzetközi díjak sora jelzi.

ARISA
KARATE
SALTO
LAUNA
Betűtervezés

A magyar betűtervezés és tipográfia fiatal mesterei sikeresen aknázzák ki a számítógépes technológiák új lehetőségeit. Hazai tervezők betűfontjai rendre bekerülnek az európai és tengerentúli forgalmazók kínálatába, s ma már nemcsak a magyar közönségnek szánt kiadványokon láthatók, hanem meghódították a külföldi betűhasználókat is.

Szegi Amondó

A Magyar Betűtársaság alapító tagja. 1999 márciusában Kóthay Gáborral közösen hozták létre az első magyar digitális betűtervező műhelyt, Fontana néven. Azóta több tengerentúli fontkönyvtárban is megtalálhatóak betűi: a [T-26] Typefoundry Chicago, a P22/IHOF Buffalo, a Typetrust Athens és a myfonts.com értékesítésében. Munkáit bemutatta többek között a cseh TYPO, az amerikai HOW, a holland ITEMS, valamint a magyar DigitArt magazin.

Iskola
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 2002
Forgalmazó / Distributor: T-26 Digital Type Foundry

Katalógusoldal az Iskola betűtípus felhasználásával
Catalogue site using Iskola typeface

Cd és DVD borító az Iskola betűtípus felhasználásával
CD and DVD cover using Iskola typeface

Melico
Cd borító az Melico betűtípus felhasználásával
CD cover using Melico typeface
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 2004
Forgalmazó / Distributor: T-26 Digital Type Foundry

Alian Ornaments
Glosso

Kóthay Gábor
A Képzőművészeti Főiskola Sokszorosító Grafika Tanszékén végzett alkotó betűi 1997 óta kaphatók nemzetközi forgalomban. A kapcsolatépítés a T-26-tal kezdődött, betűi itt jelentek meg először, azóta a Psy/Ops, az International House of Fonts és a Fountain is kínálja fontjait.

Zephyr
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 2001
Forgalmazó / Distributor: P22 / International House of Fonts

Stephenie Meyer könyvsorozat borítója a Zephyr betűtípus felhasználásával
The cover of a Stephenie Meyer book series using Zephyr typeface 

Tyrnavia
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 1999
Forgalmazó / Distributor: T-26 Digital Type Foundry

Incognito
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 1998-2004
Forgalmazó / Distributor: Fountain Type Foundry

Minerva
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 2001
Forgalmazó / Distributor: T-26 Digital Type Foundry

Szőnyei György
A Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett alkalmazott grafika szakon. Képzőművészeti tevékenységet folytat, betűtervezést, alkalmazott grafikát tanít. Betűtípusokat, bélyegeket, plakátokat, valamint arculatokat, emblémákat tervez. Möbiusz névre keresztelt japán karaktereivel a neves Morisawa betűgyártó cég nemzetközi pályázatán különdíjat kapott. Labyrinth betűjét a Chartpak (USA) árusította, Archian betűcsaládját a Fontshop forgalmazza.
 
Archian
Forgalmazás kezdete / Start of distribution: 2000
Forgalmazó / Distributor: FontShop International Gmbh
Font katalógus borítója az Archian betűcsalád felhasználásával
Cover of Font catalogue using Archian typeface

Boskovitz Oszkár
2000-ben Plumbum betűtervével diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen. Fontjait használja többek között a Színes RTV, a Punktum, az Offline és a Streetsoul.


Diáksikerek

A magyar designban rejlő lehetőségeket és a szellemi kapacitás versenyképességét bizonyítják a tervezőképzés intézményeiben tanuló hallgatók nemzetközi pályázatokon elért sikerei.

Válogatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép-és Terméktervezés Tanszéke (BME), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Nyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar, Alkalmazott Művészeti Intézet (NYME-AMI) hallgatóinak nemzetközi tervezési versenyeken elért eredményeiből.


Játék

A számítógépes játékok készítése mára önálló iparággá nőtte ki magát. Grafikusok, látványtervezők, számítógépes szakemberek, filmesek hada a modern technika legkorszerűbb eszközeit hasznosítva dolgozik a robbanásszerűen növekvő igények kielégítésén. A magyar stúdiók világszínvonalú fejlesztésekkel sikeresen kapcsolódtak be a nemzetközi versenybe.

-    Crytek Hungary
-    Private Moon Studios
-    STUDIOBAESTARTS
-    Invictus-Games
-    Digital Reality

Animáció

A magyar animáció nemzetközi hírű „nagy generációja” méltó követőkre talált az utóbbi években. Az információs technológia fejlődésével az előállítás módja és eszközrendszere megváltozott, de a hazai alkotók kreativitása, felkészültsége ismét rangot, elismerést szerzett a nemzetközi mezőnyben.

-    Ducki Tomek
-    Kedd Animation Studio
-    Aenima CGS
-    STUDIOBAESTARTS
-    Melon FX
-    KGB Stúdió
-    Cinemon

Szerző: artPortal
Forrás: Design Terminál

Hozzászólások