Artportal

Hab a tortán - Előd Ágnes, Farkas Zsófia, Kismarty-Lechner Zita, Szörényi Beatrix kiállítása

2004-06-17 - 2004-07-16

acb Kortárs Művészeti Galéria

A kiállítást csütörtökön 19 órakor Nádori Péter nyitja meg.

A Hab a tortán című kiállításon négy fiatal képzőművész alkotásai kerülnek bemutatásra. A cím arra utal, hogy az acb Galéria megnyitása óta rendzseresen mutat be szobrokat, videókat, fotókat és konceptuális műveket, s mivel ez a kiállítás az acb Galéria utolsó projektje a nyári szünet előtt, eddigi tevékenységük könnyed hangvételű összefoglalásaként szerkesztették meg e tárlat anyagát.

Előd Ágnes a tőle megszokott módon ismét ironikus műveket állít ki: gipszből készült óriási torták képviselik a Kunstkoeln című nemzetközi művészeti vásáron nagy sikert elért művész legújabb korszakát. Farkas Zsófia elegáns, futurisztikus, metálkékre fényezett, áramvonalas szobrai mintha idegen lények űrhajói lennének, reprezentálva a Körösényi Tamás szobrászosztályához köthető új szobrászati hullámot. Kismarthy-Lechner Zita fotósorozata az ötvenes évekből származó életmódmagazinok képeinek ironikus, kissé fanyar átdolgozása. A felhőtlen örömöt sugárzó képek dekonstruálásával a művész erős érzelmi tartalmakat fejez ki, s gazdag formavilágú design-t teremt. Szörényi Beatrix videója egy emberi viszonyrendszer romantikus-ironikus ábrázolása, akvarelljei pedig egy logikai-nyelvi modell koncepciója alapján készültek.

Az, hogy a résztvevők mindannyian nők, a véletlen műve, a kiállításnak nem célja alkotásaikat mint "nőművészetet" értelmezni - célja a szokásos: magas színvonalú, innovatív kortárs képzőművészetet kinálni a művészet értői és gyűjtői számára.