Artportal

EgyHetes - Friss festmények egy hétig

2005-09-19 - 2005-09-25

Műcsarnok

Kurátor: Gelencsér Rothman ÉvaKiállítók: Barabás Zsófi, Barakonyi Zsombor, Bullás József, Győrffy László, Károlyi Zsigmond, Kovács Lola, László Dániel, Losonczy István, Mátis Rita, Reményi Schmal Róza, Romvári Márton, Varga RitaA kiállítást megnyitja Sturz János művészettörténész hétfőn 18 órakor.

A Műcsarnokban harmadik alkalommal megrendezendő EgyHetes című kiállításon tizenkét teremben tizenkét művész alkotása kerül bemutatásra.
A kiállítás célja, hogy a kortárs magyar festészet aktuális történései, fejleményei közül néhány fontosabb mozzanatot megismertessen a látogatókkal. A kiállított munkákban közös, hogy a művészek a festészet különböző hagyományaihoz nyúlnak vissza; - néhányan az évszázadokkal korábbi, mások a közelmúlt (harminc-negyven évvel ezelőtti) stílusait értelmezik újra. A kiállítók közül László Dániel, Mátis Rita, Varga Rita az újat valamilyen régebbi művészeti stílusban (pittura colta) keresi, míg Győrffy László, Kovács Lola, Barabás Zsófi képeit a művészet stílusjegyeinek olyan eklektikus egyesítése jellemzi, amely érzékletes, metaforikus és szubjektív orientációkat tartalmaz (new image painting). Feltűnik a kiállításon a monokróm festészet újraértelmezése is: úgy is, mint a festészet folyamatos vizsgálata és úgy is, mint rákérdezés a festészet lehetőségeire, a műalkotás folyamatosan átstrukturálódott helyzeteire; - például Bullás József, Károlyi Zsigmond, Losonczy István, Reményi Schmal Róza képein. Barakonyi Zsombor festészeti médiumai gördeszkák és hajótestek, ezeken jelennek meg festményei, Romvári Márton pedig az idő érzékeltetését és láthatóvá tételét gesztusképekkel, festett fadobozokkal és ezekben elhelyezett személyes tárgyakkal interpretálja.
(Műcsarnok)