Artportal

Minden mozi! – Válogatás a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum film- és videogyűjteményéből

2008-02-07 - 2008-03-30

Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeum

A kiállítást február 7-én, csütörtökön 18 órakor Kovács András Bálint filmesztéta és Forgács Péter filmrendező, médiaművész nyitja meg. Válogatta és rendezte: Dr. Baksa-Soós Veronika, Kopeczky Róna. A Ludwig Múzeum gyűjteményét bemutató kiállítássorozat lezárásaként Minden mozi! címmel a múzeumban őrzött mozgókép-alkotások legjava kerül bemutatásra. A válogatás mintegy húsz évet fog át, a magyarországi videoművészet kezdeteitől napjainkig.

A nemrégiben kezdett gyűjtés eredményeként a Ludwig Múzeum számos videomunkával gyarapodott az elmúlt években, melyek egyben a műfaj változatosságát is reprezentálják, a VHS szalagtól a többcsatornás, nagy felbontású, szinkronizált vetítésekig és a digitális technikát is alkalmazó animációkig. A műfaj magyarországi kezdeteit Bódy Gábor és Hajas Tibor munkáin keresztül mutatjuk be. A nyolcvanas évek kelet-európai installációművészetét Zbigniew Libera, Rónai Péter és Koncz András munkái képviselik. A kilencvenes évek sajátos témáihoz – a test, illetve a társadalmi nem kérdéseihez – köthető Katarzyna Kozyra, Katja Pratschke és Hámos Gusztáv, illetve a holland testvérpáros, L.A. Raeven egy-egy installációja. Komoróczky Tamás és Németh Hajnal munkái ugyancsak a kilencvenes évekből a mozgókép és a popkultúra viszonyára, míg a Loud & Clear projektjei az a reklámipar kreatív képhasználatát irányítják figyelmünket. A képi humor és kreativitás eszközeivel dolgozik a brit szerzőpáros, John Wood és Paul Harrison. Forgács Péter, Szirtes János és Révész L. László filmjeinek központi kérdése a megkonstruált múlt, a személyessé tett, kisajátított kultúrtörténet, míg João Penalva mozijában a szöveg segítségével formálódik történetté az alig változó kép. A sort az ezredforduló után készült művek zárják, melyekben a társadalmi feszültségek és az erőszak kérdései kerülnek felszínre (Sugár János, Nemes Csaba, Laurie Anderson). 
A kiállítás vendége a fiatal filmrendezők egyik legtehetségesebb képviselője, Fliegauf Benedek, aki Tejút című nyolccsatornás videoinstallációját múzeumunkban mutatja be először. A pszichedelikus hatású mű a befogadás különböző szintjeinek teret engedve egyfajta metafizikai élményt nyújt, és ily módon szervesen illeszkedik Fliegauf – a Rengetegből és Dealerből ismert – hipnotikus-transzcendens világába.

Kiállított művek:
Laurie Anderson – From The Air (2007)
Bódy Gábor - Beszélgetés Kelet és Nyugat között (1978) 
Forgács Péter - Egy csendes éjszaka Greenwich Village-ben (2007)
Hajas Tibor - Az éjszaka ékszerei (1978) 
Hámos Gusztáv és Katja Pratschke - Fremdkörper (Elcserélt Fejek, 2001)
Komoróczky Tamás – Lullaby (2004)
Koncz András – Kereszt a Keleti-tengernél (1989)
Katarzyna Kozyra - Women’s Bathhouse (Női fürdő, 1997)
Zbigniew Libera - Mystical perseverance (Misztikus állhatatosság, 1984-90)
Loud & Clear (2005)
Nemes Csaba – Remake (2007)
Németh Hajnal - Face to Face (Szemtől szemben, 2000)
João Penalva - The Bell-Ringer (A harangozó, 2005)
Révész L. László - Twice Around Eight (2005) 
Rónai Péter – Neodiogenetika (1985-95)
Sugár János - Az analfabéta írógépe (2001) 
John Wood & Paul Harrison – The Only Other Point (Az egyetlen másik pont, 2005)
2008. 02. 08-03. 30.

továbbá
L.+A. Raeven - Nature’s Choice (A természet választása, 2002)
Szirtes János - Rembrandt parafrázisok (2006)
2008. 02. 28-03. 30.

Vendég
Fliegauf Benedek – Tejút (2007)
2008. 02. 28-02. 24.