Artportal

Beszédes Banális - tárgyak és írások

2009-11-26 - 2009-12-31

Csepel Galéria Művészetek Háza

Hat képzőművész Gerber Pál, Károlyi Zsigmond, Koralevics Rita, Ráskai Szabolcs, Soós Nóra, Födő Gábor, hat különböző személyiség, alkat, művészi megközelítés és koncepció. Legalább hat, de inkább sokkal több válasz, s még újabb kérdések tőlük. Válogatás a BME Gép- és Terméktervező Tanszék hallgatóinak anyagából és Födő Gábor képzőművész szatyraiból. A kiállítást 18 órakor Muladi Brigitta művészettörténész nyitja meg. Az anyagot bemutatja Frazon Zsófia etnográfus, közreműködik a Gőz Színpad.

Hétköznapi, kommersz, untig hallott/látott, közönséges, lapos, elcsépelt írja az értelmező kéziszótár.

Tárgyak amerre nézünk, amit megérintünk, ami körülvesz minket.

Napi rutinnal vesszük elő, használjuk, tesszük el, hagyjuk elöl, útban, félre. Imádjuk vagy alig vesszük észre, gyűjtjük, unjuk, kidobjuk, és általában nem látványként, önálló plasztikus műként tekintünk rájuk. Többnyire nem is fogalmazzuk meg kapcsolatunkat, viszonyulásainkat tárgyainkhoz. Hogy vajon milyen - lapos, közönséges, elcsépelt vagy más - a viszonyunk a körülöttünk lévő tárgyakkal, helyzetekkel, erre keres válaszokat a Banális című kiállítás és a hozzá kapcsolódó akció, valamint programsorozat.

 

Hat képzőművész Gerber Pál, Károlyi Zsigmond, Koralevics Rita, Ráskai Szabolcs, Soós Nóra, Födő Gábor, hat különböző személyiség, alkat, művészi megközelítés és koncepció. Legalább hat, de inkább sokkal több válasz, s még újabb kérdések tőlük.

 

Gép- és terméktervezők munkái újra felvetik a forma és funkció valamint a személyesség kérdését.

 

S mit tehet mindehhez hozzá a látogatók által behozott tárgyak és történeteik gyűjteménye, felszínre hozhat-e újabb kérdéseket Duchamp ready-madejei után, a pop-art után? Akárhonnan érkezhetnek válaszok? Esetleg kérdések?

Megváltoztatja-e ezeket a tárgyakat a galéria közege, vagy a tárgytulajdonosokban a látogatókban zajlik le változás, netán a galéria alakul át?

A legközönségesebb tárgynak is lehet üzenete, jelentése, metafora és asszociációs értéke? Elvesztik-e, elveszíthetik-e banalitásukat, hordoznak-e titkokat? S melyek az újabb kérdések? Milyen különös rendező erővel bírhat a véletlen? Mi kerül a térbe, mit hoznak a vállalkozó kedvű látogatók? Milyen új konstelláció jön, jöhet létre?

 

S hogy mi minden történhet tárgyakkal, mire használhatók eredeti funkciójukon túl, milyen élményt, tapasztalatot adhatnak a kíváncsiaknak, erre azok kaphatnak választ, akik a kapcsolódó programokon is részt vesznek.

 

A Banális projekt aktív és kíváncsi részvételre invitál, hogy keressünk kérdéseket, válaszokat és élményeket, miközben közvetlen környezetünk valóságos, hétköznapi tárgyai kerülnek a figyelem középpontjába.

 

Információ: geisbuhl.tunde@csepelgaleria.hu

                            30/ 210 2248