Artportal

Gallery by Night 2010 - Az utazó rajziskola - Alternatív rajziskola Szabó Péter és Szörényi Beatrix vezetésével

2010-03-22 - 2010-03-23

Stúdió Galéria - Fiatal Képzőművészek Stúdiója

A kiállítás 19 órakor nyílik. A kiállítás kurátora Szabó Péter.1991 óta a Stúdió Galéria és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója évente egyszer,megrendezi a Gallery by Night című kiállítás sorozatot. Egy héten keresztül minden este nyitva tart a Stúdió Galéria, és naponta más-más kortárs képzőművész, illetve művészeti csoport arra az egy alkalomra tervezett munkájával találkozhat a közönség. Az évek során számtalan alkotó került ennek során egymással munkakapcsolatba, s együttműködésük eredményeként valósultak meg az éjszakai kiállítások. Az idei Gallery by Night szintén hasonló együttműködéseken alapul, azonban az esti kiállítások alkalmával mégsem a művészek alkotásai lesznek láthatóak.

Az Utazó Rajziskola egy oktatás alapú, közösségépítő eseménysorozat, melynek első állomása és debütálása a 2010-es Gallery by Nighton lesz. A felvetett témák mentén, meghívott művészek és szakemberek délelőttönként „rajzórákat” tartanak a Stúdió Galériában, majd az itt készült közös munkákból estéről-estére kiállítás nyílik. A különleges rajzórákon olyan középiskolás fiatalok vesznek részt, akik az előzetes felhívásra jelentkeztek. A rajzórák célja elsősorban nem a rajz tanítása, hanem egy minél konkrétabb kommunikáció elősegítése a rajz segítségével. E –csapat munkában elkövetett- kommunikációs kísérletek lenyomatai az esti megnyitókon lesznek láthatóak, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek egy műhely-szituációba, és a néhány órával korábban megszületett munkákat bemutató friss és dinamikus kiállításba. Az esti kiállításokon látható munkákon keresztül a művészek által kidolgozott "alternatív" oktatási mód, vagy munkamódszer is megismerhetővé válik. A rajzórákat vezető művészeknek és szakembereknek itt tehát csupán segítő szerepe van: ők alkotják meg azt a helyzetet, amelyben a Rajzolók dolgoznak, és témafelvetéseikkel ők biztosítják a közös munkához szükséges keretet.
1.nap: Szörényi Beatrix - Szabó Péter: Döntésfa A „rajzóra” során, olyan modellek építése a cél, melyek segítségével elképzelt jövőbeli események és történések szimulálhatóak. Például: Mi lenne, ha megszűnne a pénz? Három-négy nagyméretű modell megalkotása a cél, melyet rajzok, jegyzetek és műveletábrák segítségével, nagyméretű fém táblákon hoznak létre a résztvevők.