Artportal
/

SZABADKÉZ

2014-03-01 - 2014-06-29

Hétfő kivételével minden nap: 12:00-18:00, csütörtökön: 10:00-20:00

Debrecen

MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ

www.modemart.hu

Forrás:

Rajz a magyar képzőművészetben tegnap és ma

A köztudatban a rajz a huszadik századig – alárendelt szerepben – más képzőművészeti ágak kiegészítőjeként élt. A grafika átfogó fogalmához kapcsolták, mely magában foglalt minden papírra készült művet, beleértve az egyedi rajzot, sokszorosított és alkalmazott grafikát. A MODEM kiállítása a modern magyar művészet kezdeteitől ismerteti az egyedi képzőművészeti rajz 1945 utáni tendenciáit, legizgalmasabb kísérleteit, eredményeit több mint 50 olyan alkotó munkáin keresztül, akik szerepet játszottak és játszanak a művészi rajz jelenleg megfigyelhető térnyerésében, Gulácsy Lajostól Bukta Imrén át a Gruppo Tökmagig.

 

Hazánkban Nagy István, Vajda Lajos, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Kondor Béla rajzai egyfajta definiálatlan szellemi örökségként hatnak a mai napig. A Szabadkéz e napjainkban oly fontos művészeti médium hazai tradíciójának gyökereit vizsgálva bemutatja többek között Vajda Lajos 1940-ben készült organikus szénrajzsorozatának egyik emblematikus darabját, valamint Barcsay Jenő anatómia sorozatának több lapját is, a művész 1950-es évek elejéből származó alkotásaival együtt, érzékeltetve a rajz huszadik századi szerepváltozását, önálló művészeti ággá válásának állomásait. A magyar avantgárd egyik vezető egyénisége, a robosztus képi világáról ismert Uitz Béla pedig érzékeny finomságú tanulmányrajzokkal szerepel a tárlaton. A kiragadott klasszikus példák dialógust teremtenek a műfajt egyre szabadabban értelmező kortárs művészek munkáival.

A rajzolás hagyományát viszi tovább Bukta Imre 1977-ből származó vonalkázott struktúrája, de ide sorolhatók Kovács Attila, Bak Imre, Maurer Dóra, Galántai György, Kelemen Károly, Kovács Péter és Pinczehelyi Sándor művei is. A kiállítás betekintést nyújt a kortárs magyar rajz határterületeket megcélzó kísérleti munkáiba, valamint nagy figyelmet fordít a médium sokoldalú, változatos használatának bemutatására. Albert Ádám digitális előkészületek után megépített látódoboza, Asztalos Zsolt mikroszkópikus portréi és Vécsei Júlia grafitporos manuális fázisok alapján készített videóanimációja ugyanúgy része a kortárs rajznak, mint Somogyi Laura cérnával alkotott térrajzai, Tibor Zsolt falrajzban végződő installációja vagy Győrffy László kunyhóba zárt, 1994 óta gyűjtött alkalmi firkái. Több helyspecifikus munka is készül kizárólag a MODEM tárlatára: a Gruppo Tökmag (Kovács Budha Tamás és Tábori András) graffitit rajzol a falra, Németh Róbert UV fényű, monumentális rajzdobozában a fehér falú terem teljesen átalakul, míg Szemző Zsófia birtokba veszi a kiállítótér bejárati üvegfelületét; az általa megkezdett rajzot a közönség folytathatja tovább. Aki a hagyományos technikán alapuló rajzi megoldások híve, megtekintheti Gerber Pál különböző művészeti periódusaiban készült ceruzarajzait, Szűcs Attila nagyméretű szénrajzait, vagy Nyári István levelezőlapot idéző finom tollrajzait. Több videómunka is látható a kiállítótérben, köztük Csáki László egyik legfrissebb krétaanimációs filmje.

A tárlat kurátorai (iski Kocsis Tibor és Kukla Krisztián) nem időrendben vezetik végig a látogatókat a tárlaton, a kiállított művek a maguk egyediségében valamint egymással párbeszédre lépve hívják fel a közönség figyelmét a rajz finomságaira, érzékenységére és intellektuális mélységére.

 

 

A tárlat speciális múzeumpedagógiai programmal egészül ki. A megnyitóval párhuzamosan Rajz-turkáló nyílik a MODEM fogadóterében. Ki-ki kereshet magának egy jó rajzot, ha cserébe ott hagy egy olyat, amihez már nem ragaszkodik. Ugyanott bárki próbára teheti ügyességét egy különleges rajzeszközzel: egy ceruzát madzagok segítségével irányítva rajzolhat a falfelületre. A kiállítás ideje alatt minden hónap második és negyedik szombatján délelőtt közösségi rajzolásra várják a kicsiket és nagyokat, ekkor egy-egy óriási méretű papírlapot lehet telerajzolni.

2014. április 26-án a nyíregyházi V I N Y L csoport mutatja be a MODEM-ben rajzgépeit, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők. Mindemellett hamarosan rajzpályázatot is hirdet a művészeti központ Színes ceruza címmel, óvodások számára. A megszokott programok szintén folytatódnak: a MODEM Filmklub a közelmúlt magyar és külföldi animációs filmterméséből válogat, és természetesen a tárlatvezetések sem maradnak el.


Művészek:

ÁDÁM Zoltán, ALBERT Ádám, ÁMOS Imre, ANNA Margit, ASZTALOS Zsolt, BABINSZKY Csilla, BAK Imre, BARCSAY Jenő, BUKTA Imre, CHILF Mária, CSÁKI László, EL-HASSAN Róza, FAA Balázs, GALÁNTAI György, GERBER Pál, Gruppo Tökmag (KOVÁCS BUDHA Tamás, TÁBORI András), GULÁCSY Lajos, GYŐRFFY László, HÁMORI Anett, iski KOCSIS Tibor, KELEMEN Károly, KESERÜ Károly, KIRÁLY András, KONDOR Attila, KONDOR Béla, KOVÁCS Attila, KOVÁCS Péter, KUPCSIK Adrián, LAKNER László, MAURER Dóra, MÉCS Miklós, MEDNYÁNSZKY László, NAGY BALOGH János, NAGY István, NAVRATIL Judit, NEMES Csaba, NÉMETH Róbert, NYÁRI István, PINCZEHELYI Sándor, SOMOGYI Laura, SZEMZŐ Zsófia, SZÍJ Kamilla, SZÖRÉNYI Beatrix, SZŰCS Attila, TIBOR Zsolt, TIHANYI Lajos, TÓT Endre, TÓTH Menyhért, UITZ Béla, Agnes von URAY (SZÉPFALVI Ágnes), VAJDA Lajos, VARGA Ferenc, VÉCSEI Júlia, VOJNICH Erzsébet, WAHORN András

 

Múzeumpedagógia programok a Szabadkéz című kiállításhoz:

 

Rajz-turkáló 2014. március 4-től június 30-ig
Napjaink használtruha és használtcikk szaküzletei nem csak olcsóságuk miatt népszerűek. A recycling-mozgalom hívei számára egy jó turkáló valóságos paradicsom, hisz amit más már megunt, az valakinek lehet még hasznos! Így van ez megunt és fölöslegesnek ítélt rajzainkkal is. A kiállítás ideje alatt folyamatosan üzemelő rajz-turkálóban bárki kereshet magának egy jó rajzot – ha cserébe itt hagy egy olyat, ami neki már nem kell. Régi füzetlapokra készült firkák, amiket sajnálunk kidobni, telefonálás közben rajzolt krikszkrakszok, iskolai rajzok, melyek a padláson porosodnak – mindent átveszünk és kiárusítunk!

 

Ügyességi rajzolás 2014. március 4-től június 30-ig folyamatosan
A MODEM fogadóterének falán a kiállítás ideje alatt egy speciális rajzeszközzel lehet alkotni. Az ügyességet igénylő eszközt bárki kipróbálhatja: a ceruzát madzagok segítségével irányítva rajzolhat.

 

Közösségi rajzolás: március 8. és 22., április 12. és 26., május 10. és 24., június 14. és 28.
A kiállítás ideje alatt szeretettel várunk mindenkit (0-99 éves korig) rajzolni minden hónap második és negyedik szombatján 10.30 és 12.00 óra között a MODEM-be. Minden alkalommal egy-egy óriási méretű papírlapot fogunk közösen telerajzolni, amit ki is állítunk a MODEM fogadóterében. Figyelem! Ceruzát mindenki hozzon magával!

 

A V I N Y L csoport rajzgépeinek bemutatója: 2014. április 26. szombat, 10:30
A VINYL (Vizuális Nevelés Labor Nyíregyháza) a Nyíregyházi Főiskolán jött létre 2003-ban, Orosz Csaba művészetpedagógus vezetésével. Több évfolyam diákjai is készítették a kreatív rajzológépeket, melyeket bárki megcsodálhat és kipróbálhat a MODEM-ben. Minden korosztálynak!

A VINYL csoportról bővebben: http://vinylprojekt.blogspot.hu/

 

„Színes ceruza” – rajzpályázat óvodásoknak

Az alkotói pályázatra kortárs gyerekversek ihlette rajzokat várunk a debreceni óvodásoktól március 30-ig. A verseket a Friss tinta című kötetből válogattuk. A legjobb pályaműveket díjazzuk, és kiállítjuk a MODEM fogadóterében.

 

Vasárnapi múzeumpedagógiai foglalkozások a Szabadkéz című kiállításhoz:

 

 

2014. március 30.: Véletlen volt!

Olyan rajzkísérletekkel várjuk a gyerekeket, melyekben a véletlen játssza a főszerepet.

2014. április 13.:  Dzsungelben

A Szabadkéz című kiállítás alatt a MODEM fogadótere rajzdzsungellé változik. Ezt a dzsungelt egészítjük ki mi is egy-egy gigantikus alkotással.

2014. április 27.: A színek üzenete

A kiállítótérben fellelhető portrékkal foglalkozunk. Csupán a színhasználat változtatásával új személyiségeket alkotunk.

2014. május 11.:  Rajzóra

Klasszikus rajzórára várjuk a gyerekeket. A kiállítótérben felállított festőállványokon készítünk tanulmányrajzokat.

 

Kezdés: mindig 11 órakor

Alsó korhatár: 6 év

Részvételi díj: 500 Ft/alkalom

5 alkalmas múzeumpedagógiai bérlet: 2.000 Ft

5 alkalmas „páros" bérlet (testvéreknek, barátoknak): 3.500 Ft

 

További információ:

Jahoda Réka múzeumpedagógus

Telefon: (20) 971 46 06

E-mail: jahoda.reka@modemart.hu