Artportal
/

BARCSAY 2017

2017-01-12 - 2017-01-30

Budapest

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Forrás:

Kiállítók:
Válogatás a 2016/2017-es tanév Barcsay Pályázatra beadott munkákból. Kiállításmegnyitó és díjátadó: 2016. január 12. (csütörtök) 17 óra

BARCSAY 2017

Válogatás a 2016/2017-es tanév Barcsay Pályázatra beadott munkákból

2016. január 13-20.

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula

 

 

Kiállításmegnyitó és díjátadó:

2016. január 12. (csütörtök) 17 óra

 

A kiállítást megnyitja, a díjakat és emlékérmeket átadja:

prof. Kőnig Frigyes, a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék vezetője

 

Barcsay Jenő végrendeletében fogalmazta meg egy díj és egy tanulmányi jutalom létrehozását. Az első a Barcsay Díj, amelyet egy pályakezdő képzőművész kaphat, a másik a Barcsay Jutalom azon Képzőművészeti Egyetemen tanuló hallgatók számára, akik kiemelkedő teljesítményt produlkáltak az Anatómia-Térábrázolás órák során. Ez utóbbi díj átadására kerül sor január 12-én az MKE Aula-kiállítótermében a pályamunkákból rendezett kiállítás megnyitóján, amelyet hagyományosan Barcsay Mester január 14-i születésnapjához időzít a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

A díjról kuratórium dönt, amely a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék oktatóiból, valamint a Festő Tanszék vezetőjéből áll. Idén mintegy negyven hallgató küldött munkákat elbírálásra, amelyek tekintetében nem volt műfaji megkötés, így jóformán minden tanszék hallgatói képviselve voltak. A zsűri olyan munkákat jutalmazott, amelyekben az elemző szemléletmód, a művészet hagyományos formáit újraértelmező gondolkozás, azaz Barcsay Jenő szellemiségéhez kapcsolható törekvések voltak érzékelhetőek. A kiállításon a jutalmazott alkotások mellett egy válogatás látható a pályázatra beküldött anyagból.

 

Az Anatómia Tanszék lényegesnek tartja az egyetem néhai tanára, Barcsay Jenő emlékének ápolását, aki nem csak világhírű művész volt, de maradandót sikerült alkotnia a művészet oktatás terén is, amelyet tizenhét nyelvre lefordított és számtalan kiadást megért Művészeti Anatómia könyve bizonyít. A Tanszék a kor igényeihez alakítva kívánja folytatni a Barcsay Jenő által kidolgozott pedagógiai örökséget. Jelenleg kidolgozás alatt áll a Barcsay-módszer, amely nem csak az emberi test megismerését, hanem a térbeli gondolkozás fejlesztését kívánja korszerű eszközökkel hasznos gyakorlati tudássá tenni a képzőművész hallgatók számára.

 

 

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula