Artportal
/

LÉLEKFESTÉSZET - BIRKÁS ISTVÁN 70

2017-01-20 - 2017-02-25

Dunaújváros

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros / Modern Művészetért Közalapítvány

Forrás:

Kiállítók:
Megnyitó: 2017. január 20. péntek 17:00 A kiállítást megnyitja: Mucsi Emese független kurátor, az Art Magazin Online főszerkesztője

LÉLEKFESTÉSZET - BIRKÁS ISTVÁN 70

 

A Munkácsy-díjas festőművész tekintélyes életművéből válogat a friss kutatásokon alapuló, új hangsúlyokat felmutató retrospektív tárlat, a korábbiaktól eltérő kurátori nézőpontot érvényesítve.

Kurátor: Kertész László művészettörténész

 

Megnyitó: 2017. január 20. péntek 17:00 

A kiállítást megnyitja: Mucsi Emese független kurátor, az Art Magazin Online főszerkesztője

 

"A kiállítást előkészítő kutatás lehetőséget nyújtott a gazdag oeuvre áttekintésére, új nézőpontok keresésére. Tézisem: a sajátosan egyéni életmű logikája a műveket két meghatározó csoportra bontva érthető meg a legjobban. Az egyik műcsoportot a Birkás habitusából és képességeiből eredően expresszív, az érzelmekre és a rögtönzésre épülő kifejezésmódot képviselő munkák fémjelzik.

A másik műcsoport kiindulópontja a szülőfalujához, Kunmadarashoz kötődő kisgyermekkori emlékek által motivált identitásfestészet, amelynek valódi mozgatója az idő tematizálása, az elmúlás problematikája.

Az életmű legutóbbi 15-20 éve a két metódus alkalmazása során kikísérletezett és kibontott nyelvi elemek fokozatos szintézisének a története.

Birkás István által megfogalmazott kívánalom a „lélekből festeni”, ami elsősorban a közösség emlékezetének a személyesen keresztül való megőrzését jelenti, de művészete „Lélekfestészet” azért is, mert expresszív gesztusai a lélek és a személyiség szabadságának a tárgyiasulásai."

Kertész László kurátor

 

Ősbemutató: a kiállítás ideje alatt, annak részeként először láthatja közönség Keserue Zsolt dunaújvárosi művészeket bemutató portrésorozatának 2007-ben készült első darabját, amely dokumentumfilmben volt mesterét, Birkás Istvánt kérdezi pályájáról és Dunaújvároshoz való viszonyáról.

A megnyitóra a Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros kiadásában elkészül egy a művész munkásságát bemutató kismonográfia is, amelynek szerzője a kiállítás kurátora.

 

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, Euromix NK Kft., Cserepes Pálinkatanya, Nemzeti Kulturális Alap

Köszönet: Almási M. Anna, Almási Zsolt, Birkás Istvánné, Boda András, Dakó Csaba, Csuti Mária, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Illéssy Istvánné, Janóné Szekeres Szilvia, Kiss Gábor Iván, Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Körmendi - Csák Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény, Kuruczné Gál Kriszta, Ordas István, Pahocsáné Kovács Orsolya, Pankász Emese, Rotter Csaba, Szabó Csenge, Takács Lajos József, Várnai Gyula, Vörös János

 

A kiállítás megtekinthető: 2017. február 25-ig, hétfőtől szombatig naponta 10-től 18 óráig. Vasárnaponként zárva!

A belépés díjtalan!