Artportal
/

Béke Veled!

2017-03-11 - 2017-05-14

Debrecen

MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ

Forrás:

Kiállítók:
dr. Máriás kiállítása. Megnyitó: 2017. március 11. 17 óra Megnyitja: Szombathy Bálint Fellép a Tudósok zenekar.

drMáriás (1966) a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre. Az egykori Jugoszláviában, Újvidéken született, első önálló kiállítását is ott rendezte 1987-ben. 1986–1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a magyar underground azóta is működő, legendás együttesét. 1991 óta Budapesten él. 

Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de végső soron mindig ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk.

Az elmúlt három évtizedben drMáriás képzőművészeti munkáival számos kiállításon találkozhattak a látogatók – többek között Budapesten, Mariborban, Belgrádban, New Yorkban, Bécsben, Moszkvában, Berlinben, Brüsszelben, Londonban és legutóbb Pécsen. A debreceni tárlat drMáriás eddigi legnagyobb hazai bemutatkozása.