Artportal
/

Ştefan Oroian

2017-04-08 - 2017-06-10

Budapest

Román Kulturális Intézet

Forrás:

Kiállítók:
Megnyitó: 2017 április 8-án, szombaton 17.00 órakor

Ştefan Oroian festészeti és szobrászati kiállítása

a Budapesti Román Kulturális Intézetben

 

2017 április 8-án, szombaton 17.00 órakor nyílik a Budapesti Román Kulturális Intézet kiállítótermeiben Ştefan Oroian (Oroján István) képzőművész kiállítása, a művész, valamint a kurátor, dr. Aurel Chiriac egyetemi tanár, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum igazgatója jelenlétében.

A kiállításon a Magyarországon és Romániában egyaránt elismert művész festményei és kisplasztikái kerülnek bemutatásra, néhányuk kimondottan erre az alkalomra készült.

 

Ştefan Oroian – Oroján István

1947 február 19-én született Battonyán, életének hetven évéből 50 a művészet jegyében telt. A Szegedi Tudományegyetemen végezte tanulmányait rajz- és művészettörténet szakon, Szegeden Winkler László, Budapesten Fajó János volt a mestere. Erőteljes személyiség, egy olyan grafikus és festő aki önnön létélményét fejezi ki művészetében. Művei nemcsak a magyar, hanem a román közönség előtt is ismertek.

A Magyar Képzőművészek Szövetségének, az UNESCO Képzőművészeti Tagozatának, a Román Képzőművészek Szövetsége aradi leányintézetének tagja. Kitüntetései: Békés megyei Képzőművészek Szövetségének díja; a Román Állami Lovagkereszt tisztifokozata, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje. 2017-ben a Román Kulturális Intézet a Történelmi Közösségek Nívódíjával ismerte el művészeti tevékenységét.

Műveit számos magyarországi, romániai, németországi, franciaországi, hollandiai és olaszországi tárlatokon bemutatta. Fontosabb kiállításai: Bukarest és Zürich (1994), Brassó és Ditzingen (1995), Hannover (2002), Goldrop (2003), Kolozsvár, Nagyvárad, Velence (2004), Nagyszeben (2007), Szeged (2011). 2007-ben az ő kiállításával avatták fel a Budapesti RKI Szegedi Fiókintézetét Adrian Cioroianu Románia külügyminiszterének jelenlétében.

„Színvilágának kifejező erejével Ştefan Oroian sosem téved az egyszerű dekorativizmus kellemkedő vidékére. A határozott, geometriai térbe helyezett színei könnyedek, áttetszőek és melegségükkel hangulatosak. A végtelen térrel való, mozgást feltételező emberi kapcsolatot fejezik ki. Mondriannal ellentétben, akinek elveit elvetette, Ştefan Oroian gyakran fordul a görbékhez, az egyetemes mozgás sugalmazására…” – Horia Medeleanu

„Az valós időnek, amelyben maga is él, vajmi kevés köze van a művészhez. Amikor nem lehet a művészet szépségeibe behatolni, akkor annak a megkonstruálásához fordul. Oroian művészetében felfedezhetjük az orosz konstruktivizmus visszhangjait, a Kassák Lajoshoz történő viszonyulást, valamint Imi Knoebel, Liam Gillick, Heimo Zobering monokróm világát idéző affinitást. Ştefan Oroian három jelentős művészettörténeti mozzanatot ötvöz – orosz szuprematizmust, holland neoplaszticizmust és a német Bauhast. Megközelítésmódja mondhatni idealista. Az új rendszerben a szubjektum nélküli művészet válik hangsúlyossá, vagy a szigorú horizontális/vertikális alapokon álló absztrakció. A funkcionalizmus és a reprezentációnélküliség először egy absztrakt struktúraként jelentkezik, majd az absztrakt megfogalmazás konkréttá válik.” – Lavinia Dan

A kiállítás április 10. – június 1. között látogatható, hétfőtől péntekig 10.00–13.00 és 14.00–17.30 között a Budapesti Román Kulturális Intézetben.