Artportal
/

Másodlat

2017-06-13 - 2017-07-15

Budapest

budapest galéria

Forrás:

Kiállítók:
Csoportos kiállítás. megnyitó: 2017. június 13. 18 óra Megnyitja: Závada Péter Kurátorok: SZABICS ÁGNES, SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA

Kiállító művészek:
BENCZÚR EMESE, BERNÁT ANDRÁS, CHILF MÁRIA, ERDÉLYI GÁBOR, GALLOV PÉTER, KÁLDI KATALIN, KERESZTES ZSÓFIA, KIRÁLY ANDRÁS, MOLNÁR ZSOLT, SZÁSZ GYÖRGY

Kurátorok:
SZABICS ÁGNES, SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA

Megnyitja:
ZÁVADA PÉTER
költő

A Másodlat című csoportos kiállítás kortárs magyar művészek közül olyan alkotókat kíván bemutatni, akiknek munkájában hangsúlyos szerepet kap a saját maguk utánzása, a már létező, korábbi alkotásaik másolása. Ahogy a 2015-ben rendezett Munka-művek és a 2016-ban rendezett Akkumulátor című kiállítások, ez a válogatás is egy jelen korban (is) felfedezhető művészi attitűdöt vesz nagyító alá.

Hasonlóan Robert Rauschenberg Factum I és Factum II című alkotásaihoz (1957), Bernard Piffaretti kettéosztott vásznaihoz (mindkét fél ugyanazt a kompozíciót ábrázolja) vagy Alec Baldwin nemrégiben híressé vált esetéhez Ross Bleckner festményével, pontosabban annak a festő által készített másolatával, a Budapest Galéria tárlatán olyan kortárs képzőművészek alkotásai láthatók, akik különböző okokból saját, már létező alkotásaiknak másod vagy harmad példányát is elkészítik.

A művészettörténetben természetesen nem új jelenség a saját alkotásait másoló művész példája, és az sem újdonság, hogy a több példányban létező alkotások esetében az időben elsőként készített műtárgy művészettörténeti, és piaci értéke is gyakran magasabbra tevődik, annak ellenére hogy egyazon kéz alkotta valamennyit. Ez a megkülönböztetés azonban megkérdőjelezhető, különösen ha a másolatként való értelmezés nem a művésztől ered. Mi a kópia/másolat, reprodukció, utánzat? A Másodlat című kiállítás ezzel a kérdéskörrel is foglalkozik.