Artportal

Fejes Júlia cikkei:

Nem csak ugatják a művészetet? Augusztusban nyílik a dOGUMENTA New Yorkban

Nincs elírás a címben: a háromnapos show-nak tényleg ez a neve, amiben nincs is semmi meglepő, ha tudjuk: valóban a kutyáknak szól. Illetve lehet, hogy rajtuk keresztül mégiscsak a gazdiknak.

Padlón a Parkett. Elismert és népszerű, mégis megszűnik a lap

33 év és 99 lapszám után újabb ismert nemzetközi művészeti folyóirat jelentette be megszűnését az olvasói szokások megváltozása miatt. Mit akart a Parkett, mit ért el és miért lesz vége?

Leonardo, Rembrandt, Renoir: bevásárolt a lengyel állam. De mit is vettek és miért?

Értékéhez képest ajándékszámba menő áron jutott hozzá a lengyel állam a világ egyik legkülönlegesebb magángyűjteményéhez. Mi zajlott a háttérben, a vásárlás mögött? Elmondjuk.

Ez nem performansz: a bíróság előtt találkozott Marina Abramovic és Ulay

Legendásan nagy szerelem volt az övék, és évtizedek után egy pillanatra úgy tűnt, újra fellángolhat. A sors azonban másképp akarta. Most pedig pénzről van szó – vagy mégsem?

Csillagporos művek. Kalapács alá kerül David Bowie gyűjteménye

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású előadóművésze, az idén januárban elhunyt David Bowie műgyűjtőként sohasem állt a nyilvánosság elé. Pedig lett volna mit megmutatnia.

Zaha Hadid többtucatnyi terve valósulhat meg a következő években

A sztárépítész néhány hete elhunyt, de a világ várhatóan még 36 olyan épülettel gazdagodik, amit ő álmodott meg.

Svájcban se megy simán: zűrök a zürichi Kunsthaus bővítése körül

Egy kulturális nagyberuházás Svájcban sem megy zökkenők nélkül – Zürich legfontosabb múzeumának bővítése máris több évet csúszik. Viták, helyi népszavazás, tüntetések. De vajon miért?

Mit tud a Beyeler-kollekció, hogy ennyire népszerű?

Svájc fura hely. A Luzerni Közlekedési Múzeum után a Beyeler a leglátogatottabb múzeum. De miért? Talán mert mindent bedobnak a siker érdekében, pénzt, nagy neveket, ritkán látható műveket.

Francesca von Habsburg megunta Bécset

Felkavarta a hír a császárvárost: Francesca von Habsburg a Svájcba való visszaköltözés gondolatával foglalkozik. A bécsieket főleg az zavarja, hogy vinné magával a gyűjteményét is.

Jó-e, ha nem kell fizetni a múzeumban?

A legtöbben nyilván igennel válaszolnának erre a kérdésre. A legfrissebb amerikai felmérések eredményei azonban nemcsak az ő kezükbe adnak érveket.
1   |   2   |   3   |   4   |   5