Artportal

Marton Éva cikkei:

A mozgalom, a média és a rendszer. Beszélgetés a Kassák-kutatásról

A Tett és a Ma című folyóiratok centenáriuma körül rendkívül izgalmas kiállítások sorát produkálja a budapesti Kassák Múzeum. A munka alapját közben egy folyamatos és új szemléletű kutatás adja.

„Eleve rossz eséllyel indultak” – Interjú Zombori Mónika kurátorral

A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának első 30 évét dolgozza fel a Stúdió 58-89 című kiállítás. A kurátort kérdezzük, mi érdekelte ebben a finom elmozdulásokat, sokféle ellentmondást hordozó történetben.

"Mindenkinek újra kell gondolni a pozícióját" - Interjú Mélyi Józseffel

Nemrég zárult a Nagyítások - 1963 című kiállítás, amely Jancsó Oldás és kötésének képkockáiból kiindulva beszélt nagyon figyelemreméltóan 1963-ról, és közben 2016-ról. A kiállítás kurátorát kérdeztük.

"Nem csak a testemet használtam a lázadás eszközeként" - Ladik Katalin interjú

A hazai és a nemzetközi művészeti világ ismét felfedezi a kelet-európai hatvanas-hetvenes éveket. Vagy inkább: rácsodálkozik? Ladik Katalin akkor kezdte, és egy percre sem hagyta abba tevékenységét.

"Nagyon mélyen voltunk eddig." Interjú Csanádi Judittal

Új rektora van a Képzőművészeti Egyetemnek. Sokan sokmindent várnak tőle: a leromlott infrastruktúta javítását, fejlesztést, a kurátorszak megvédését, jövőképet. Megkérdeztük, mit tesz, mit tehet.

"Hitték, hogy változtatni tudnak a társadalmon." Az MNG orosz avantgárd kiállításáról

Egy jelentős, és sok tekintetben újdonságot jelentő anyag látható a Magyar Nemzeti Galériában. A jekatyerinburgi avantgárd gyűjteményről beszélgettünk Gergely Mariann művészettörténésszel.

A közép felé. Nádler István beszél munkáiról

Még a Várfok Galériában rendezett, őszi, Dimenziók című kiállítása után közelítettük meg, hogy meséljen nem könnyen difiniálható műveiről.

Moszkva tér blues. Egy tér emlékezete a Kiscelliben

A Moszkva tér egy hely Budapesten, azaz egy hely volt. Mindenkinek kötődik hozzá emléke, sztorija. A Kiscelli Múzeum a jövő év tavaszán nagyszabású kiállításon mutatja be a tér történetét.

Minden borzalmat egy vonallal jeleztem. Lajtai Péter

Halász Péterék színházával kezdte, és irodalommal. Képzőművészettel folytatta. Emigrált Budapestről 1972-ben, 2005-ben visszatért. Közeledett a valláshoz, majd eltávolodott tőle. Elmondja, miért.

A FotóFalu hét éve

Tisztes utat járt be az elmúlt hét évben a FotóFalu. Nyáron mesterek, tanítványok, profik és amatőrök lepik el a nógrádi Kétbodonyt. A művésztáborból jóval több lett. Az egyik alapító, Telek Balázs.
1   |   2