Artportal

Mélyi József cikkei:

Emlékmeghatározás. A szocialista művészet jelképei, OSA

Általában nem közlünk megnyitószövegeket, csak olyankor teszünk kivételt, ha a konkrét eseményen túlmutató mondatokról van szó, amelyek itt és most dokumentumértékűek lehetnek. Mélyi József szövege.

Régi dilemmák kora. Intézményi körkép 2015 végén

Hibernáció-közeli állapotban a művészet hazai intézményrendszere. Olykor még életjelenségeket produkál, de valójában már kiüresedett. De mi van, mi jöhet helyette, és vele szemben? Évértékelő.

Vazallusok kora. Kultúrpolitikai helyzetfelmérő esszé

Az állami kultúrairányítási rendszer a múlt felé közelít, a Kádár-kor jellegzetes mintázatait mutatja. Helyzetelemzés, kárfelmérés, esélyek. Mélyi József évértékelője.

Rendkívüli állapot

"A rend felbomlásának legszembetűnőbb bizonyítékai éppen a köztéri szobrok..." - Mélyi József írása a hazai művészet közállapotairól, az intézmények helyzetéről, a köztéri vizualitás botrányairól.

Érdemei elismerése mellett

"Következetessége példamutató", írták Gulyás Gábor támogatói tavaly. Lemondott, maradt, ment. Politikai okból, de mégsem. Ambiciózus programmal indult, vitatott helyzetben zárt. Mélyi József értékel.

Sértődés, bizalom, kultúra

Az EMMI-nek a sportszerűségen kívül mindenekelőtt „kultúraszerűnek” kellene lennie: nem paragrafusokat, hanem nyílt, nyilvános párbeszédet szembeszegezni a bizalomvesztéssel. - Mélyi József írása.

A Ludwig-dilemma

Másfél éve már, hogy Németh Ilona az Ernst Múzeumban bemutatta Dilemma című projektjét, de ahogy múlik az idő, úgy tűnik egyre pontosabbnak, élesebbnek az akkori állásfoglalás. – Mélyi József írása.

Szentendrei anzix, eztán turulmadárral

A város turulszobor felállításáról döntött. És japánkert létesítéséről. Pedig vannak többre érdemes jelképei is. Azaz lehetnének. A hivatalosság nem kér belőlük. Mélyi József írása.

A Munkácsy-díj ünnepe

Az ünnepnaphoz kapcsolódva adják át, de magán a díjon most nincs sok ünnepelnivaló. - Mélyi József írása.

Korkeverék

Soha nem fordult még elő, hogy a magyar művészeti intézményrendszerben egyszerre legyen jelen ennyi korszak, a harmincas, az ötvenes vagy a hetvenes évek világa. - Mélyi József írása.
1   |   2