Artportal

Sárai Vanda cikkei:

Felhőjárás vagy menetelés a valóság talaján? Social design III.

A MOME EcoLab elmúlt öt évét összegzi egy most megjelent könyv. Arra is akalmas, hogy eltöprengjünk a társadalmi design ideáinak és a társadalmi helyzet reáliáinak viszonyán.

Ügyek ellenszélben. Social design II.

Miként lehet eljutni a segíteni akarástól a probléma felismerésén át egy tárgy, termék megtervezéséig? És mi a tényleges segítség? Kritikus helyzetek, kritizált tárgyak. Sorozatunk második része.

A siker a változásban mérhető. Social design I.

Nekifutunk, cikksorozatban próbáljuk tisztázni, mi fán terem a social design. Konkrét projektek alapján, szemléleti azonosságokat és izgalmas praxisokat keresve. Első rész: vegyünk egy receptkönyvet!

Mi van a posztszocin túl? – V4 design az Iparművészetiben

Ha V4, akkor a közös tradíciók hangsúlyozása. Ez adja az Iparművészetiben látható kiállítás vezérfonalát is - de nem kellene-e már szögre akasztani a magunkra húzott, egzotikus posztszoci uniformist?

Kozmikus szorongás Európa szívében. U3, Ljubljana

Egyre több a nagyesemény, bi- és triennále, fesztivál a kortárs művészetben. És egyre nehezebb az újabbakat pozicionálni. Az U3 nem ma kezdte, de folytonos öndefinícióban van. Ljubljanai tanulságok.

Én jelentek, te emlékszel, ő felejt. Jelentés a Capában

Három igen jó művész, egy térben. Ráadásul eléggé vitatott térben. A Jelentés a szezon egyik legfontosabb kiállítása, kérdéseket, lehetséges megfejtéseket villantunk fel arról, hogy mit is jelent.

Ingatag identitások

Az FKSE-ben megrendezett Mindsets résztvevői az emberi gondolkodásmódok és attitűdök, vagy rövidebb és kifejezőbb szóval mindsetek létrejöttének folyamatait igyekeznek feltérképezni. Sikerült.

Csak egy maradhat. Következmény a NextArt Galériában

A nyugati ember civilizációs félelmei állnak ennek az igencsak összetett anyagnak a középpontjában. Horváth Csaba Árpád Következmény című kiállítása még két napig! Nem kéne kihagyni.

Óvatosan, a koncepció törékeny! OSTRALE, Drezda

Izgalmas és merész tervek, egyenetlen színvonalú megvalósítás – ezt tapasztalta tudósítónk Drezdában, az OSTRALE’015-ön. Szeptember végéig még nyitva. Érdemes kimenni? Megmondjuk!

Mi fér még bele? Dilemmák a Mélycsarnokban

Az egykori NDK-ban a szeretteiket besúgó informátorokról szóló kiállítás elgondolkodtatta szerzőnket. Nem tudta csak múltfeltárásként nézni a kiállítást. Még öt napig nyitva.