A Koreai Kulturális Központ és a Stúdió Galéria büszkén bemutatja a SANTOPALATO című csoportos kiállítást.
A biológiai realitáson, elsődleges funkcióján, az éhség csillapításán túl az étel a legkomplexebb jelenségek egyike: társadalmi, kulturális, gazdasági, politikai és ökológiai folyamatok eredője és következménye. Hatalmi struktúrák által erősen meghatározott, hogy mit és hogyan termelünk és fogyasztunk. Az ételhez való viszonyunkban identitásbeli, földrajzi, financiális, egészségi, vallási és egyéb világnézeti megfontolások is érvényesülhetnek. Az étel – szerencsés esetben – öröm és érzéki élvezet forrása. Fogyasztása nem csupán mindennapi cselekvés: az étkezés közösségi esemény, társadalmi interakcióra alkalmat adó és a társadalmi kohéziót mikroszinten elősegítő szituáció is lehet. A személyes, közösségi vagy nemzeti identitás egyik sarokköve: egy étel vagy ital fogyasztása a kulturális identitás gyakorlásának eszköze lehet, vagy éppen ellenkezőleg; az étel visszautasítása a politikai nyomásgyakorlás vagy stratégia aktusává is válhat.
Koreai Kulturális Központ & Stúdió Galéria: SANTOPALATO
Miért az otthoni koszt az igazi? Hogyan válik átpolitizálttá az anyatej? Miként lesz egy étel a személyes vagy a nemzeti identitásunk része? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a május 29-én nyíló csoportos kiállítás, a Santopalato ➡️ https://www.facebook.com/events/2010359662514827/kreatív koncepció,vágás | Simon Zsuzsanna, Bognár Benedek‘음식’을 매개로 한국 작가를 비롯해 헝가리와 다른 유럽 지역에서 활발히 활동하고 있는 작가들이 문화와 정치, 성(性), 생태계 등을 통해 제기되는 다양한 담론을 각자의 매개(Medium)을 통해 소개하는 전시 Santopalato 가 곧 개최됩니다. 전시 오프닝은 5월 29일 저녁 6시에 개최됩니다.
Posted by Koreai Kulturális Központ (주헝가리 한국문화원) on Friday, May 25, 2018
A két helyszínen megvalósuló kiállítás Stúdió Galériában látható részében elsősorban az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásai kerülnek előtérbe, míg a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében az élelem kulturális identitáshoz kapcsolódó jelentései lesznek terítéken.
A kiállítás ingyenesen látogatható. A kiállítás időtartama alatt a Food Not Bombs Budapest csapata számára gyűjtünk tartós élelmiszert.
A megnyitó időpontja és helyszíne:
2018. május 29., kedd 18 óra | Koreai Kulturális Központ
Köszöntőt mond:
Lee Dangkweon, a Koreai Kulturális Központ igazgatója
A kiállítás kurátora:
Szalipszki Judit, független kurátor
Megnyitó performansz:
Gastro Casino, művész-krupié csoport
A projekt Stúdió Galériában látható társkiállításának megnyitója: 2018. május 31., csütörtök 19 óra
https://www.facebook.com/events/1759259290833916/
A kiállítás megtekinthető:
2018. 05. 30. – 2018. 07.31. | Koreai Kulturális Központ
2018. 06. 01. – 2018. 06.30. | Stúdió Galéria
Résztvevők:
Koreai Kulturális Központ: Barakonyi Szabolcs, Bartha Gabó, Bozzai Dániel, Esterházy Marcell, Fajgerné Dudás Andrea, Fátyol Viola, Gőbölyös Luca, Lepsényi Imre, Poór Dorottya, Szabó Eszter Ágnes, Trapp Dominika, Jiwon Woo, Németh Ilona (előadás)
Stúdió Galéria: Antal Balázs, Bartha Gabó, Fajgerné Dudás Andrea, Hódi Csilla, Sz.A.F. (Mécs Miklós és Fischer Judit), Isaac Monté, Daniel Parnitzke, Marie Caye & Arvid Jense, Szabó Eszter Ágnes
Melanie Bonajo (vetítés)
– – – – – – – – – – –
The Korean Cultural Center in Budapest and Studio Gallery proudly presents the group exhibition SANTOPALATO.
Beyond the biological reality and its primary function of relieving hunger, food is a complex social phenomenon: it is the alpha and omega of numerous social, cultural, economic, political, and ecological processes. What and how we produce and consume is strongly determined by structures of power. Geographical, financial, medical, religious, philosophical, and identity concerns are all present in our relationship to food. Ideally, food is the source of joy and sensual pleasure. Its consumption is not a mere daily habit, but a communal event that can provide an opportunity for social interaction and enhance social cohesion on the micro level. Diet is a key component of personal, community, or national identity: consuming food or drink may be a form of practicing one’s cultural identity, while the refusal to eat can be a political act.
The exhibition takes place at two different locations: works presented in the Studio Gallery primarily focus on the ecological aspect of food and eating, while in the Korean Cultural Center’s exhibition space, the connection between food and cultural identity will be on the menu.
The exhibition can be visited for free, however a symbolic contribution would be highly appreciated: during the exhibition, we are collecting non-perishable food items for Food Not Bombs Budapest.
The exhibition is curated by: Judit Szalipszki, freelance curator
The opening date of the other half of the project at Studio Gallery is 31st May 2018 (Thursday), 7pm.
The exhibitions are open to the public:
30/05/2018 – 31/07/2018 | Korean Cultural Center
01/06/2018 – 30/06/2018 | Studio Gallery
Participants:
Korean Cultural Center: Szabolcs Barakonyi, Gabó Bartha, Dániel Bozzai, Marcell Esterházy, Andrea Fajgerné Dudás, Viola Fátyol, Luca Gőbölyös, Imre Lepsényi, Dorottya Poór, Eszter Ágnes Szabó, Dominika Trapp, Jiwon Woo, Ilona Németh (lecture)
Studio Gallery: Balázs Antal, Gabó Bartha, Andrea Fajgerné Dudás, Csilla Hódi, Sz.A.F. (Miklós Mécs and Judit Fischer), Isaac Monté, Daniel Parnitzke, Marie Caye & Arvid Jense, Eszter Ágnes Szabó