Halk duruzsolás, feltörő kacajok. Najmányi László internacionális gasztronómiai élményeiről mesél, Pierre pedig az őskorból vett példákkal magyarázza a férfi-női szerepeket. Lezajlott az Artportal első gasztro-estje.
Hétfő este hét órakor két tucat művészet rajongó gyűlt össze a második kerületi Frankel Leó utcában, hogy pár pohár frissítő bor, speciális recept alapján készült bólé vagy éppen extra mennyiségű koffeinnel felturbózott tea társaságában adózzon a kulináris élvezeteknek, még ha csak elméletben is. Bár a Ferreri-féle zabálás elmaradt, egy-egy sütemény, croissant, saláta vagy padlizsánkrémes csoda-szendvics előkerült a konyhából, így az egybegyűltek kis bepillantást nyerhettek a Le Bisquit Bistro séfjének tudományába.
Pierre rövid köszöntője után Almási Éva (a portál főszerkesztője és tulajdonosa) mesélt kicsit Apiciusról és az ő híres szakácskönyvéről, majd Najmányi László kezdett bele kalandos élettörténetébe, melyet gasztronómiai élményei köré csoportosított. Később aztán megtudtuk, hogy a croissant valójában magyar „találmány”, hogy a férfiak jobban szeretnek főzni, mert nekik nem muszáj, és hogy Pierre kis étterme egyben kiállítótérként is funkcionál.
Kellemes, kötetlen hangulatban telt tehát az első Artportal est, ami elsődleges célkitűzését szerencsésen teljesítette. A minden hónap első hétfőjén megrendezésre kerülő összejövetelek célja ugyanis „mindössze” annyi, hogy ebben az alapvetően digitális korban a személyes kapcsolatok oltárán áldozzanak. A cikkek alatt megjelenő, illetve az emaileket záró nevekhez végre arcokat csatolunk, megismerjük kedvenc kortárs művészeinket, esztétáinkat; vitatkozunk, fecsegünk, vagy éppen átszellemülten elmélyedünk egy-egy magasabb röptű eszmefuttatásban.
Mindehhez egy kellemes étterem, érdekes (gasztronómiai) előadások, halk zene és a falra akasztott kortárs műalkotások szolgálnak kulisszaként.
Köszönjük mindenkinek, aki eljött! Találkozunk december 5-én.
A fotókat Gilicze Bálint készítette.