„Ne játssz az étellel!” – hangzik el gyakran a szülők szájából az étkezőasztalnál. Nos, Jean Paul Gaultier már nem éppen kisgyermek, mégis éppen ezt teszi – magas színvonalon. A híres divattervező kenyérből és kenyértésztából készült kreációit tekinthetik meg az érdeklődők a „Fondation Cartier pour l’art contemporain” kiállítótermeiben október 10-éig; hétfő kivételével minden nap, 12-től 20 óráig. Belépődíj 6,50 EUR.
Cím: 261, boulevard Raspail, 75014, Paris
A kollekció
A nagyteremben több mint 20 ruhát és kiegészítőt találunk, melyek alapanyaga bármely francia pékségből kikerülhetett volna: kenyér, kenyértészta, baguette, zsemle, keksz –elég ritkán fordulnak elő szabóműhelyben, mint felhasználandó anyag. A kézzel gyúrt és aprólékosan összeállított ruhákból álló gyűjteményt a hasonlóan készített esernyő, kalapok, és „körömcipók” teszik teljessé. A megformált ruhadarabok közt Jean Paul Gaultier legismertebb alkotásai is láthatók, mint például a matrózcsíkos felső, vagy a Madonna számára kreált kúpos melltartós ruhaköltemény.
Árusítás
A kisteremben a Gaultier tervezte ruhákba öltözött modellek fűzfavesszőből font kosarakkal teli pultjuk mögül kenyeret és péksüteményt árulnak, melyeket szintén a divattervező álmodott meg. A két termet nem fából, műanyagból vagy bambuszból, hanem mini zsemlékből készített szalagfüggöny választja el.
A sütöde
Az alagsor nagyobbik termében található maga a pékség, a divattervezők és a pékek közös ”laboratóriuma „ ahol a látogatók nyomon követhetik az alkotás lépéseit. Az időről-időre megújítandó kiállítás pótlólagos darabjai is itt készülnek.
A raktár
Az alagsor kisebbik terme ad helyet ki nem állított, elrontott és teszt daraboknak. Ezeket megtekintve tudjuk igazán felmérni és értékelni, hogy mennyi munkát és időt fektettek az alkotók ebbe a szokatlan de lenyűgöző kiállításba.